ПЛАШИ ИХ ЋУТАЊЕ ПУТИНА: Западу није по вољи што председник Русије и даље не одговара на њихове оптужбе

Б. Влаховић - дописник из Москве

27. 01. 2022. у 11:45

У САДАШЊОЈ напетој ситуацији између Русије и Запада због Украјине, док пљуште претње из Вашингтона, западне политичаре највише нервира ћутање Владимира Путина и то што не могу да предвиде његову реакцију.

ПЛАШИ ИХ ЋУТАЊЕ ПУТИНА: Западу није по вољи што председник Русије и даље не одговара на њихове оптужбе

Луганск, Фото АП

Бајден је потврдио да у случају напада Русије на Украјину намеравају да уведу санкције и Путину. Додуше, рекао је и то да разговори о руској ескалацији "изгледају као гатање на листовима чаја", јер нико не зна какав ће потез да повуче Путин.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је још једном поновио да Русија не намерава да напада друге државе, а што се тиче маневара, њена војска има право да се креће како хоће по својој територији.

И заменик министра спољних послова русије Сергеј Рјабков је изјавио да Русија не планира да нападне Украјину без обзира на то што о томе стално пишу и говоре западни и украјински медији.

Муниција и оружје са Запада спремни за Украјину, Фото АП

У Вашингтону прете да ће обелоданити какву Путин има имовину у компанијама њему блиских људи. У америчком Конгресу се већ расправљало о томе треба ли објавити сазнања о Путиновој имовини као и богатству родбине и блиских пријатеља.

Руски председник је и пре овога врло ретко одговарао на овакве нападе. Сада на оптужбе из Вашингтона и са Запада реагују његови блиски сарадници.

- Американци би желели да председник Русије буде човек којим би они могли да управљају - рекао је председник руског парламента Вјачеслав Володин.

- Њима не одговара што је за време владавине Путина Русија постала јака и самостална и додао да санкције којима Бајден прети нису уперене против Путина него против руског народа.

У Москви стално понављају да Русија не намерава никога да нападне. Интересантно је да нико на Западу не говори о ситуацији у којој би украјинска војска кренула да блицкригом освоји Донбас. Путинов став о томе је познат: Москва неће дозволити да се у Донбасу понови Туђманов сценарио када је из Српске Крајине морало да бежи 200.000 Срба.

На Западу нико не говори и о томе јесу ли усијане главе у Кијеву упозорене да не крећу у рат јер то може бити погубно за њих и тада заиста Украјина може да изгуби већи део територије.

У Доњецкој Народној Републици тврде да су они спремни да се одупру агресији из Украјине. Председник те самопроглашене републике Денис Пушилин каже да је њихова народна милиција сада много боље обучена и опремљена него раније.

Владимир Путин, Фото АП

ИГРЕ ОКО ГАСА

У ВРЕМЕ док прете Русији и Путину, Американци покушавају да се договоре са земљама Блиског истока и северне Африке и Азије да оне повећају продају гаса Европи ако руски гас "пресуши" и престане да стиже у Западну Европу.

КИЈЕВ ВЕЋ ЗНА ОДГОВОР

ПОТПУНО је нејасно зашто Вашингтон инсистира да њихов писмени одговор Русима око гаранција безбедности не објављују у медијима кад су они о свему обавестили руководство у Кијеву. Осим тога, у Вашингтону тврде да у америчком одговору неће бити изненађења за Русе. Зато је готово извесно да су САД одбиле руско тражење да се НАТО не шири на исток.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

СТАНОВНИШТВО ПОД СТОПРОЦЕНТНОМ ЗАШТИТОМ РУСКЕ ВОЈСКЕ Херсонска област саботира ударе украјинских снага