КОНЗЕРВАТИВНА ВЕЋИНА БИЋЕ ЈОШ ВЕЋА: Најстарији судија Врховног суда САД Брејер повлаци се у јуну

Танјуг

26. 01. 2022. у 19:24

ЛИБЕРАЛНИ судија и најстарији члан Врховног суда САД Стивен Брејер (83) повући ће се на крају садашњег мандата који истиче крајем јуна, известили су амерички медији, што даје председнику Џозефу Бајдену прилику да именује наследника који би могао да буде на том положају деценијама, преноси Ројтерс.

КОНЗЕРВАТИВНА ВЕЋИНА БИЋЕ ЈОШ ВЕЋА: Најстарији судија Врховног суда САД Брејер повлаци се у јуну

Фото: Танјуг/АП

Како наводе ЦНН и НБЦ Њуз, Брејер је донео више важних пресуда којима се подржавају права на абортус и приступ здравственој заштити, помогао је у унапређењу ЛГБТ права и довео у питање уставност смртне казне, али је често наилазио на неслагања у суду у којем тренутно постоји конзервативна већина у односу 6-3.

Брејера је у Врховни суд САД именовао демократски председник Бил Клинтон 1994, а само је конзервативни судија Кларенс Томас, један од двојице Афроамериканаца икада у највишој судској инстанци, служио дуже међу садашњим судијама, придруживши му се 1991. године.

Бајден је током кампање за председничке изборе 2020. обећао да ће предложити Афроамериканку да попуни било које упражњено место у Врховном суду, што би било први пут у историји.

Демократе имају тесну већину у Сенату, који према америчком уставу треба да потврди кандидате за Врховни суд, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО - ДАН КАДА ЈЕ КОНАЧНО ЗАТВОРЕН ЧЕРНОБИЉ: Последице нуклеарне катастрофе трајаће 24.000 година

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРЖАВА МОРА ДА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ЈЕСЕН И ЗИМУ: Шведска препоручује пету дозу вакцине против короне