ВЛАДИМИР ПУТИН: Јефтинији гас за Италијане

Танјуг

26. 01. 2022. у 14:24

РУСКИ председник Владимир Путин оценио је данас да су Русија и Италија одржале и током периода пандемије висок ниво економске сарадње.

ВЛАДИМИР ПУТИН: Јефтинији гас за Италијане

Фото: ЕПА

- Пословне контакте је отежала пандемија корона вируса, а и укупна нестабилна ситуација у светској економији свакако није била подстицајна за реализацију нових пројеката и иницијатива. Ипак, са задовољством се може констатовати да су наше земље успеле да одрже економску сарадњу на прилично високом нивоу - рекао је Путин на састанку са италијанским привредницима у Москви.

Фото: Архива

Лидер Русије је такође истакао да италијанске енергетске компаније настављају да раде са Гаспромом на основу дугорочних уговора и да зато могу да купују гас по знатно нижим ценама од тржишних, које су значајно порасле због хладне зиме и мање понуде од потражње, преноси агенција Тасс.

Путин је навео да Русија ради на концепту развоја енергетског сектора с водоником и да би могла да постане један од највећих светских произвођача и извозника водоника до 2035.

- У наредним годинама треба да почне реализација пилот пројеката који се односе на производњу водоника с ниским нивоом емисије гасова са ефектом стаклене баште и његову употребу у секторима енергетике, саобраћаја и индустрије - додао је он.

Шеф руске државе је такође информаисао италијанске привреднике да се раст руског бруто домаћег производа (БДП) у 2021. години процењује на око 4,5 одсто, и поручио да подршка макроекономској стабилности земље остаје приоритет руских власти.

- Сматрамо да је макроекономска стабилност кључни фактор привлачности Русије као инвестиционе дестинације и намеравамо да и даље дајемо приоритет и пуну пажњу и подршку истој - рекао је Путин.

БОНУС ВИДЕО:

РУСИ НА ТВИТЕРУ ПОСТАВИЛИ ВИДЕО ИЗ СРБИЈЕ: "Чувар реда" у Краљеву

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИЈА НИЈЕ ИЗВОР ПРОБЛЕМА Песков: Запад изазвао кризу!