ЛИЦЕНЦЕ БРАНЕ ВИРУС: Игре око вакцина против ковида, интелектуална својина испред пандемије

Г. ЧВОРОВИЋ

24. 01. 2022. у 22:48

ЛИЦЕНЦЕ за вакцине против ковида које љубоморно чувају фармацеути прете да пандемију одуже унедоглед. "Слободарски" свет тражи да буду доступне целом човечанству, али од тога нема ништа.

ЛИЦЕНЦЕ БРАНЕ ВИРУС: Игре око вакцина против ковида, интелектуална својина испред пандемије

Спора вакцинација на црном континенту, Фото АП

Тако је француски председник Макрон, као један од поборника либералног капитализма, недавно у ЕП поручио да је "интелектуално власништво праведна надокнада за иновацију".

Макрон се, с друге стране, залаже за "пренос технологија", партнерство и финансирање производње, али то иза себе, ипак, крије бизнис. Председавајући ЕУ је подсетио да су произвели и купили две милијарде доза, од чега је донирано више од пола. Али то значи да неразвијени зависе од добре воље богатих. Донације и програми типа "Ковакс" нису се показали плодним.

За то време, цена "фајзера" је у ЕУ скакала с 12, преко 15,5 на 19,5 евра... Доза "модерне" се летос плаћала 21,50 евра, а претходно је расла с 14,70 на 19. Ту се врте милијарде евра.

Према подацима Империјал колеџа из Лондона, производња вакцина кошта од 0,50 до два евра по комаду. Процењено је, тако, да "фајзер" цепиво има производну цену око пола евра, што значи да је ЕУ плаћала четрдесет пута скупље! На почетку је утврђена различита цена "фајзера", од 23 евра за Израел, који је хтео брзу испоруку, до 5,5 за Афричку унију.

Неки су још јефтинији, као "Астра Зенека" или "Џонсон и Џонсон", који продају цепиво по цени од два до седам евра. Али, онима који немају и то је скупо. И, што је најважније, не могу да се задовоље потребне количине.

Фото АП

И док се Индија и Јужна Африка (где је, иронијом, откривен нови сој омикрон) здушно залажу за привремено укидање лиценци, с друге стране томе се одлучно противе ЕУ, Велика Британија, Швајцарска, САД или Канада. Занимљиво је да су у интелектуална права унете и високе субвенције, што је и новац пореских обвезника. Некада је и реч о старим лиценцама које се користе за нове производе. За то време, у Африци једва да је цепљено осам одсто популације, а у неким државама ни два одсто!

Све док постоје велики географски простори у којима вакцина не покрива довољни број становништва, ствара се зона за развој нових сојева, све више отпорних на постојећа цепива, што, онда, постаје опасно и за оне који обилују вакцинама. Статистика показује да ови нови сојеви највише прете управо развијеном свету. Али, интелектуална права и новац који се стиче на овај начин јачи су и од највеће пандемије која је захватила планету још од шпанског грипа.

РЕТКЕ БОЛЕСТИ

ЦЕНЕ лекова некада лете у небо. То је најчешће случај када је реч о онима који се производе у малим количинама, за ретке болести. Тада се траже и милиони евра, од којих зависе животи људи, често и деце. У тој цени, интелектуално право на лиценцу игра важну улогу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ НИЈЕ ИЗАБРАН НИ У ДРУГОМ КРУГУ: Еди Рама позвао опозицију да предложи кандидата