НЕСТАБИЛНА СИТУАЦИЈА У БУРКИНИ ФАСО: Побуњени војници се обратили нацији, за председника се још не зна да ли је жив

Танјуг

24. 01. 2022. у 19:54

ВОЈСКА Буркине Фасо саопштила је данас да је свргла са власти председника Рока Кабореа, суспендовала Устав, распустила Владу и националну скупштину, и затворила границе.

НЕСТАБИЛНА СИТУАЦИЈА У БУРКИНИ ФАСО: Побуњени војници се обратили нацији, за председника се још не зна да ли је жив

Фото Танјуг/АП

У саопштењу, које је потписао потпуковник Пол-Анри Сандаого Дамиба, а прочитао га други официр на државној телевизији, наводи се да је преузимање власти извршено без насиља и да су сви ухапшени на безбедној локацији, пренео је Ројтерс.

Председник Каборе претходно је позвао на свом Твитер налогу оне који су узели оружје да га положе, што се очигледно односи на побуњене војнике.

Ројтерс није могао да провери да ли је Каборе аутор тог поста.

-Наша нација пролази кроз тешке тренутке. Морамо у овом тренутку сачувати наше демократске норме, наводи се у посту који је потписан са РК.

Фото Танјуг/АП

На налогу председника Буркине Фасо је и његов позив за све који су узели оружје да га положе "зарад вишег интереса нације".

Владајућа партија је, у међувремену, саопштила да је спречен покушај убиства председника.

Каборе се, иначе, није појавио у јавности од како је избила пуцњава у неколико касарни у Уагадугуу, када су војници захтевали смене војних шефова и више средстава за борбу против милитантних исламиста.

Влада је тада негирала да је војска преузела власт.

Након жестоке пуцњаве током ноћи око Кабореове резиденције у главном граду Уагадугуу четири безбедносна извора и један дипломата рекли су Ројтерсу да су председника притворили побуњени војници у једном војном кампу.

Међутим, два друга безбедносна извора, укључујући и један близак Кабореу, навели су да је он „одведен на безбедну локацију ради заштите“.

Грађани који живе у близини председничке резиденције пријавили су ноћас и јаку пуцњаву, а како преноси агенција Ројтерс, јутрос се видело и неколико оклопних возила из председничке флоте, изрешетаних мецима, од којих једно попрскано крвљу. Влада је увела полицијски час од 20.00 часова до 5.30 часова ујутро и затворила школе на два дана.

БОНУС ВИДЕО - РУСКИ ХЕЛИКОПТЕРИ „КАМОВ-32“ СТИЖУ У СРБИЈУ: Најбоља машина за гашење пожара

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

САУЧЕШЋЕ ПОРОДИЦАМА, ИЗДРЖИТЕ Познати потресени масакром на Цетињу - бројне објаве на мрежама, отказани наступи