ВЛАДИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ О КРИЗИ ОКО УКРАЈИНЕ: Нуклеарно оружје спречава отворени сукоб, циљ САД контролисано жариште које ће исцрпити Русију

Танјуг

24. 01. 2022. у 14:52

НАЈНОВИЈЕ догађаје у Украјини некадашњи дипломата Владислав Јовановић оцењује као "надигравање" САД и Русије и искључује могућност ескалације у отворени сукоб истичући да "нуклеарно оружје спречава било какву лудост са било које стране".

ВЛАДИСЛАВ ЈОВАНОВИЋ О КРИЗИ ОКО УКРАЈИНЕ: Нуклеарно оружје спречава отворени сукоб, циљ САД контролисано жариште које ће исцрпити Русију

Фото: Танјуг/АП Пхото

- Али, долази у обзир контролисано жариште које би дуго трајало, исцрпљивало другу страну и компромитовало је политички, каже Јовановић за Тан‌југ.

Стварањем тињајућег и контролисаног спора између Русије и Украјине, САД желе да слабе Русију на дужи рок, додаје он, уз оцену да је део дугорочне стратегије Америке да окупирањем унутрашњим и регионалним проблемима Русију ''''извуче'''' из тесних односа са Кином.

Сматра да се ситуација око Украјине може тумачити и као опомена САД другим државама у Европи, нарочито онима у близини Русије и Украјине, да би могле да се нађу у сличној, тешкој ситуацији и да треба да се држе уз Америку и помажу јој да, преко Украјине и тињајућег и контролисаног сукоба, слаби Русију на дужи рок.

Јовановић истиче да је геоплитичка и сајбер офанзива САД на Русију део дугорочне стратегије Америке да, како каже, изазивањем и окупирањем унутрашњим и регионалним проблемима Русију извуче из тесних односа са Кином.

Архива

Према његовим речима, дугорочно Америка гледа Русију као потенцијалног савезника запада, али не као партнера, већ као сателита, као у време Бориса Јељцина.

- Знају да то не могу да постигну директним иницијативама, али се надају да би то могли да постигну свеукупним ставом према Русији, не само економским санкцијама него и изазивањем унутрашњих тензија, а нарочито стварањем дуготрајног, тињајућег и контролисаног политичког, националног и војног сукоба између две највеће словенске земље, наводи Јовановић.

Уколико САД то постигну, створили би, каже, још једног историјског непријатеља Русији, попут Пољске, а две највеће словенске земље биле би у трајном међусобном сукобу који би контролисале Америка и њене савезнице.

Сматра да је други циљ стварања тензија у Украјини, који је, каже, тактички и тренутно хитнији, да се кроз заоштравање односа са Русијом у Украјини и око Украјине, и ''гурањем'' НАТО-а даље ка Кавказу, Европа дуже задржи под контролом САД.

- У Европи већ пулсирају расположења да би Америка својом политиком заоштравања према ривалима, Русији и Кини, могла Европу да уведе у непријатне ситуације, што би је политички маргинализовало, а економски практично уништило, оцењује Јовановић.

Примећује да се због тога јављају отпори у Европи и указује на данашњу изјаву шефа европске допломатије Жозепа Бореља, али и раније изјаве француског председника Емануела Макрона и немачког канцелара Олафа Шулца који су ставили до знања да Европи не одговора да од Русије ствара непријатеља.

- Борељ је назначио да би даље заоштравање могло да угрози интерес Европе која не учествује у том заоштравању. Европа тражи да буде равноправан партнер са Америком и Русијом у разговору о безбедности, али САД то не желе, већ желе Европу као ''млађег партнера'' и да остане ту где је била у последњих 80 година, наводи Јовановић.

Фото: Архива/Са једног од сусрета и Путина

На питање ко би могао да смири тензије око Украјине и да ли би разговор америчког и руског председника Џозефа Баједна и Владимира Путина могао допринети томе, Јовановић подсећа да је тај разговор раније најављиван, али да до тога није дошло, а да Вашингтон чак ни не одговара на конкретне предлоге Москве.

- То је све начин психолошког исцрпљивања Русије да би се она више ''појавила'' из својих утврђених ставова и тиме Америци дала још једну шансу да је узнемирава и поткопава, закључује Јовановић.

БОНУС ВИДЕО: 

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОРИ У АНКАРИ ДОНЕЛИ МАЛО УСПЕХА: Турски званичници не налазе заједнички језик са Шведском и Финском