ТРАГА ЗА ВЕЧНИМ ЖИВОТОМ: Џеф Безос улаже огроман новац у епигенетско репрограмирање

Novosti online

24. 01. 2022. у 00:26

АМЕРИЧКИ бизнисмен и мултимилијардер Џеф Безос је уложио огроман новац у компанију која се бави проналажењем начина да се продужи људски живот.

ТРАГА ЗА ВЕЧНИМ ЖИВОТОМ: Џеф Безос улаже огроман новац у епигенетско репрограмирање

Фото: АП

Компанија „Алтос лабс“ је објавила како су прикупили три милијарде долара и да су спремни да отпочну своја истраживања.

Суоснивачи су јавно покренули иницијативу за истраживање старења под називом „Алтос лабс“, са три милијарде долара почетног финансирања од спонзора, а међу њима је и оснивач „Амазона“ Џеф Безос.

Стартап компанија „Алто лабс“ службено је основана ове недеље, а на челу је Хал Барон, бивши главни научни директор у ГСК-у, фирми која се бави иновативним лековима, вакцинама и здравственом заштитом широке потрошње.

- Дубоко сам почаствован што ми је понуђена ова прилика која се пружа једном у животу да водим тако јединствену компанију с трансформативном мисијом преокретања болести - рекао је Барон.

У овој потрази за бесмртношћу ангажованa су и двa добитникa Нобелове награде: Шињаj Јаманака и Џенифер Дудна, преноси Дневно.хр.

Откриће Јаманака фактора, протеина који могу репрограмирати потпуно зрелу ћелију у стање налик ембриону— зарадило је истраживачу са Кјото универзитета Шињаjу Јаманака удео Нобелове награде 2012. Ово откриће, описано 2006. године, трансформисало је истраживање матичних ћелија обезбеђивањем новог извора ћелија које подсећају на ембрионалне матичне ћелије, које су могу да дају било коју врсту специјализованих ћелија у телу осим полних ћелија.

Ово је најновије улагање у подухвате истраживања метода које могу да преокрену процес старења на основу епигенетског репрограмирања (модификовање хемијских ознака на ДНК).

Али последњих година Јаманака фактор је такође ушао у фокус развоја још једне области: враћање времена уназад.

Такозвано делимично репрограмирање подразумева да се Јаманака фактор довољно дуго примењује на ћелије да се преокрене ћелијско старење и поправе ткива. Неколико група научника показало је да делимично репрограмирање може драматично да преокрене карактеристике везане за старост у оку, мишићима и другим ткивима.

Ове матичне ћелије не захтевају људске ембрионе за извођење, преноси портал „Сајентифик Америкен“.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: ЛЕГЕНДА НА ТРОНУ - Пре 68 година пред тв-камерама крунисана је краљица Елизабета Друга

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

РУСИЈА НАДМАШИЛА САД У РАЗВОЈУ ХИПЕРСОНИЧНОГ ОРУЖЈА Вашингтон покушао да обнови приметно пољуљану репутацију напредне војне силе