СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ: Џонсон сменио званичницу у влади јер је муслиманка

Танјуг

23. 01. 2022. у 13:18

БРИТАНСКИ премијер Борис Џонсон састао се са муслиманском посланицом Нусратом Гани, која је смењена са високог положаја у министарству саобраћаја Велике Британије 2020. године због наводне исламофобије.

СКАНДАЛ У БРИТАНИЈИ: Џонсон сменио званичницу у влади јер је муслиманка

Фото: Танјуг/АП Пхото

Недуго након смене, Џонсон је позвао Ганијеву да поднесе званичну жалбу, саопштено је данас из Даунинг стрита.


Ганијева (49), која је у фебруару 2020. године смењена са положаја помоћнице министра саобраћаја, изјавила је за Сандеј тајмс да је члан парламента који спроводи парламентарну дисциплину, рекао да је њено "муслиманско порекло" било у фокусу приликом одлучивања о отказу, преноси Ројтерс.

Џонсон је писао Ганијево да би изразио "озбиљну забринутост" због могуће исламофобије и позивао је да започне формални процес жалбе, што она није учинила, рекао је портпарол премијера Макс Блејн.

- Конзервативна странка не толерише предрасуде или дискриминацију било које врсте - поручио је Блејн.

Огласио се и заменик премијера и министар правосуђа Велике Британије Доминик Раб, који је изјавио да би Гани требало да поднесе тужбу због тога што јој је неки неформални контролор дисциплине у британској влади рекао да је њена муслиманска вера "учинила непријатности колегама".

Називајући оптужбе Ганијеве "невероватно озбиљним", Раб је одбио је да каже да ли верује својој бившој колегиници из владе, рекавши да "неће да се упушта у оспоравање нечијег интегритета".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

СЕВЕРНА КОРЕЈА СЕ БОРИ СА ЕПИДЕМИЈОМ КОРОНЕ: Јужна Кореја им понудила помоћ