БЕЗ ЦЕПИВА КАО У ЗАТВОРУ: Италија увела строга ограничења за своје грађане који нису примили вакцину

М. Ј.

23. 01. 2022. у 06:45

ПРЕСТАЛИ су да излазе и протестују на трговима, али живе у једној врсти изолације, истина по сопственом опредељењу: они су такозвани антиваксери у Италији, који без санитарне пропуснице не могу готово никуда. Многи од њих кажу - живе живот "без милости".

БЕЗ ЦЕПИВА КАО У ЗАТВОРУ: Италија увела строга ограничења за своје грађане који нису примили вакцину

Фото ЕПА

Осим што већ неколико месеци не могу да уђу у барове, ресторане, било коју установу културе, теретану, базене, без такозване зелене карте, од четвртка не могу ни код лекара осим са негативним тестом чија је важност 48 или 72 сата. Исто важи и уколико желе у апотеку, код оптичара, фризера, у књижару, продавницу играчака, пошту, банку...

Чак ни у полицијску станицу, уколико нешто желе да пријаве, или у суд, не могу без пропуснице и негативног ковид-теста. Да буде још горе, доказ да нису позитивни на ковид 19 плаћају из сопственог џепа, а уколико их негде затекну без сертификата, казне су између 400 и 1.500 евра.

Италија је одлучила и да од 15. фебруара уведе обавезну вакцинацију за све особе старије од 50 година уколико желе да дођу на радно место, у супротном следи суспензија са посла.

Послодавац може да их "замени" са неким другим радником који је вакцинисан, а и да им не исплаћује зараду све док се не вакцинишу. Радно место може да им "чува" само извесно време, најчешће око две недеље, уколико успеју да од лекара добију боловање и тако "заварају" послодавца. Уколико се открије да је боловање лажно, следи суспензија са посла. Ко покуша да на превару уђе на радно место без санитарног сертификата, казне су до 1.500 евра. За оне грађане који имају више од 50 година а нису запослени, такође важи правило да морају да се вакцинишу, сем што је за њих новчана казна само 100 евра.

За оне који нису вакцинисани строга правила о забрани приступа баровима, спортским објектима, важи и уколико су они на отвореном. Такође, невакцинисани не могу у градски превоз, па су принуђени да додатно троше новац и на бензин.

Животне потребе Италијани који нису вакцинисани могу да задовоље на врло мало места: могу да оду на пијацу, у самопослугу, да купе новине и цигарете, али само на киосцима са спољне стране на шалтеру. И то је све.

НАВАЛА НА ПУНКТОВЕ

ЗБОГ великих ограничења која су 20. јануара ступила на снагу, Италијани који се досад нису цепили у великој мери се предомишљају. Редови на вакциналним пунктовима широм Италије све су дужи, а надлежни истичу да и више од 15.000 људи дневно прими прву дозу неке од одобрених вакцина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ОТАЦ МЕГАН МАРКЛ ДОЖИВЕО МОЖДАНИ УДАР: Томас хитно хоспитализован, изгубио моћ говора