АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД планирају евакуацију породица америчких дипломата из Украјине

Novosti online

21. 01. 2022. у 17:19

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе разматрају могућност евакуације чланова породица америчких дипломата у Украјини у светлу ескалације ситуације, саопштава агенција „Блумберг“, позивајући се на обавештене изворе.

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: САД планирају евакуацију породица америчких дипломата из Украјине

Украјина због Донбаса "неуралгична" тачка Европе / Фото АП

Како се наводи, у Вашингтону се разматра план који предвиђа обавезну евакуацију породица америчких дипломата из Украјине, а службеници дипломатских мисија моћи ће добровољно да одлучују о повратку кући.

Агенција наводи да би САД могле да објаве евакуацију у наредних неколико дана, међутим, одлука још није донета. Један од извора истиче да евакуација не значи да су сигурни у то да ће Русија извршити „инвазију“, већ једноставно показује „припрему у светлу раста напетости“.

Последњих месеци Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Разговори на ту тему вођени су протекле недеље на три нивоа - Русија-САД, Русија-НАТО и са представницима ОЕБС.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - РАТНЕ ИГРЕ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА: Хиљаду руских, узбекистанских и таџихистанских војника у акцији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕЛА КУЋА ПОКУШАЛА ДА ИСПРАВИ СВОГ ПРЕДСЕДНИКА: Бајденове речи о Тајвану су биле везане за снабдевање оружјем