КИНА О КРИЗИ ЕВЕРГАНДЕА: Продајом имовине у иностранству измирити дуг

Танјуг

21. 01. 2022. у 15:56

ВЛАДА провинције Гуангдонг, која води реструктуру кинеске некретнинске групе Евергранде, жели да се продајом имовине те компаније у иностратснтву отплати њен спољни дуг, према данашњем извештају медија који је улио наде страним инвеститорима да ће им се вратити уложена средства.

КИНА О КРИЗИ ЕВЕРГАНДЕА: Продајом имовине у иностранству измирити дуг

Фото Танјуг/АП

Провајдер финансијских информација, фирма Ред, објавила је да влада у Гуангдонгу, где се налази седиште Еверграндеа, намерава да објави оквирни план за реструктурирање дуга до марта, којим би 60-процентни власнички удео председника те групе Хуи Ка Јана могао да буде збрисан, извештава Ројтерс.

Позивајући се на два неименовала али добро обавештена извора, Ред је навео да провинцијска влада предлаже да инвеститори, односно компаније у државном власништву купе имовину Еверграндеа и да се приход од продаје имовине у иностранству користи за плаћање њеног страног дуга.

Док већина инвеститора очекује да ће кинеске организације које води држава помоћи да просец рестуктуре протекне глатко, поједини изражавају забринутост да ће Пекинг искористити приходе од евентуалне продаје имовине како би приоритет дао отплати дуга домаћим улагачима.

Власти Гуангдонга су финализовале оквирни документ и поднеле га кинеској влади ове недеље, наводи Ред и додаје да ће детаљан предлог реструктурирања Еверграндеа бити објављен до октобра.

Евергранде је најзадуженија некретнинска компанија на свету са више од 300 милијарди долара обавеза, укључујући скоро 20 милијарди долара по основу међународних обвезница, чије сервисирање је у доцњи након низа пропуштених рокова за плаћање купона крајем прошле године.

Акције ове компаније су пале за 0,6 одсто пре објаве Редовог извештаја.

Ред је такође навео да би удео председника Еверграндеа Хуи Ка Јана од 59,78 одсто у Еверграндеу могао да буде збрисан након завршетка реструктурирања јер је највећа кинеска грађевинска компанија „изузетно несолвентна“.

БОНУС ВИДЕО - ВЕЛИКА МЕЂУНАРОДНА АКЦИЈА ПОЛИЦИЈЕ: Ухапшени Срби, потерница издата и у Бугарској

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића