БУГАРСКА СПРЕМНА ЗА ЕВЕНТУАЛНИ РАТ У УКРАЈИНИ: Купићемо и подморнице и ескадрилу Ф-16

Novosti online

21. 01. 2022. у 15:35

НАТО ради на три могућа сценарија по питању потенцијалног конфликта између Русије и Украјине, изјавио је министар одбране Бугарске Стефан Јањев.

БУГАРСКА СПРЕМНА ЗА ЕВЕНТУАЛНИ РАТ У УКРАЈИНИ: Купићемо и подморнице и ескадрилу Ф-16

Фото принтскрин YouTube Armymedia BG

Према његовим речима, одлука по овом питању ће бити донета у наредних неколико недеља, а у фебруару ће се одржати састанак министара одбране на коме ће Бугарска наступи са националне позиције.

Јањев, како сам каже, наставља да се придржава раније израженог мишљења да ће размештање додатних снага НАТО-а довести до ескалације напетости.

Он је навео да конфликт нико не жели, али да Бугарска може да одговори.

-Људи страдају у рату, нико не жели рат, али смо одговорни за предузимање мера. Бугарска војска је позвана да одржава борбену готовост и на тај начин она осигурава суверенитет и територијалну целовитост. Наша војска може да реагује у случају развоја негативног сценарија између Украјине и Русије, изјавио је Јањев у интервјуу бугарском порталу Нова.

Фото: Профимедиа/Илустрација

Додао је и да ће се током 2022. године наставити модернизација оружаних снага и да ће се у копненој војсци, вероватно, појавити нова оклопна возила. Поред тога, Бугарска са неким земљама разматра куповину две расходоване подморнице, али да се не зна тачан датум куповине.

Што се тиче куповине нове партије ловаца Ф-16, Бугарска планира да има целокупну ескадрилу, али ће нова куповина зависити од услова које ће предложити Америка.

-За сада не могу да одговорим када ћемо их купити. Требало би да почетком марта добијемо одговор америчке владе на захтев који смо послали прошле године о могућностима испоруке осам нових авиона. Када видимо услове и у складу са нашим буџетом, тада ће нам бити јаснија ситуација, рекао је министар одбране Бугарске.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО - РАТНЕ ИГРЕ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА: Хиљаду руских, узбекистанских и таџихистанских војника у акцији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

ПРОУЧИЋЕМО ТО ПИТАЊЕ Москва разматра размену заробљених припадника Азова за Виктора Медведчука