УН ПОЗИВАЈУ НА МИР ПРЕД ОЛИМПИЈАДУ: Следећег месеца у Пекингу почињу Зимске олимпијске игре

Танјуг

21. 01. 2022. у 10:00

ПРЕДСЕДНИК Генералне скупштине Уједињених нација Абдула Шахид апеловао је на 193 земље чланице УН да предузму „конкретне акције” за промовисање мира током Зимских олимпијских игара које ће бити одржане следећег месеца у Пекингу.

УН ПОЗИВАЈУ НА МИР ПРЕД ОЛИМПИЈАДУ: Следећег месеца у Пекингу почињу Зимске олимпијске игре

Фото АП

Шахид је позвао све зараћене стране у сукобима широм света „да храбро пристану на истински међусобни прекид ватре” током олимпијског примирја на које је позвала Генерална скупштина, преноси агенција АП.

Генерална скупштина УН је 2. децембра прошле године консензусом усвојила резолуцију којом се подсећа на древну грчку традицију „екехерија” или „олимпијско примирје”, чији је циљ био да се охрабри успостављање мирног окружења и обезбеди безбедан пролазак и учешће спортиста на играма.

Резолуцијом је упућен апел свим државама чланицама УН да „поштују олимпијско примирје, појединачно и колективно” у периоду од недељу дана пре почетка 24. Зимских олимпијских игара у Пекингу па све до недељу дана после одржавања Параолимпијских игара.

Олимпијске игре трају од 4. до 20. фебруара, а затим Параолимпијада од 4. до 13. марта.

У Шахидовом апелу се позивају све земље „да предузму конкретне акције на локалном, националном, регионалном и светском нивоу како би промовисале и ојачале културу мира и хармоније засноване на духу олимпијског примирја.”

У апелу се наводи да су Уједињене нације и Међународни олимпијски комитет унапредили сарадњу и да је МОК одлучио да истакне заставу УН на Олимпијском стадиону и у олимпијским селима као израз заједничких циљева две организације, као што су „промоција мира, међусобног разумевања и добре воље међу нацијама и народима”.

БОНУС ВИДЕО:

Американац пропевао на српском због Новака Ђоковића

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(МАПА) ЖЕСТОКЕ БОРБЕ У ДОНБАСУ, ИЗВЕШТАЈ СА ФРОНТА: Руска офанзива напредује, воде се окршаји за сваку кућу