ИНВАЛИД СА ТОНГЕ СПАСАО СЕ ПЛИВАЈУЋИ 13 КИЛОМЕТАРА: Драма пензионера усред цунамија

Д. Д. С.

20. 01. 2022. у 12:56

ПЕНЗИОНИСАНИ столар, инвалид Лисала Фолау, који једва хода, испричао је Броадком ФМ радију како је, спасавајући се од катаклизме која је захватила пацифички архипелаг, пливао и плутао са свог острва Атата преко два друга ненасељена острва, да би на крају стигао до главног острва Тонгатапу, прешавши укупно око 13 километара. Он је кречио кућу у суботу када је, чувши упозорење о цунамију, уз помоћ брата и братанца побегао из куће, бежећи од таласа који су надирали са свих страна.

ИНВАЛИД СА ТОНГЕ СПАСАО СЕ ПЛИВАЈУЋИ 13 КИЛОМЕТАРА: Драма пензионера усред цунамија

Новости

Он и његов нећак су се на крају попели на дрво, а његов старији брат је отрчао да потражи помоћ. Када су се таласи примирили, Фолау и братанац су сишли са дрвета, али је тада ударио још већи талас и море их је око 19 часова по локалном времену однело.

- Био је мрак и нисмо могли да се видимо. Врло брзо више нисам могао да чујем братанца али сам чуо сина како ме дозива - рекао је Фолау, али је одлучио да не одговори сину, из страха да ће ризиковати живот да би га спасио.

- Био сам свестан тежине ситуације и мислио сам, ако дође до најгорег, бићу ту само ја. Одлучио је да се ухвати за дебло да би, у случају да умре, његова породица могла да га пронађе и тако је отплутао источно од острва Токетоке. Махао је полицијском патролном чамцу, али га нису видели, па је покушао да стигне до острва Полоа и стигао је око 18 сати у недељу.

- Мислио сам на братанца који је са мном завршио у води, а сада сам ја преживео - рекао је он и додао да је одлучио да стигне до Сопуа који се налази на западној ивици главног града Нуку'алофе, на главном острву Тонгатапу. Око 21 сат Фолау је стигао до Сопуа где га је један возач покупио и одвезао кући.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића