БАЈДЕН ПРЕТИ САНКЦИЈАМА КАКВЕ ПУТИН НИЈЕ ВИДЕО: Забранићу руским банкама да користе доларе

Новости онлајн

20. 01. 2022. у 07:14

АМЕРИЧКИ председник Џозеф Бајден саопштио је да САД спремају санкције Русији какве Владимир Путин никад није видео.

БАЈДЕН ПРЕТИ САНКЦИЈАМА КАКВЕ ПУТИН НИЈЕ ВИДЕО: Забранићу руским банкама да користе доларе

Фото АП

Одговарајући на питање зашто мисли да претња новим санкцијама може утицати на руског лидера, Бајден је одговорио:

- Зато што он никад није видео такве санкције које сам обећао да ћу увести, ако се он одлучи на тај корак (на инвазију на Украјину).

- Ако (руске власти) учине оно за шта су способне са својим снагама концентрисаним на граници, то ће бити катастрофа за Русију - рекао је Бајден на конференцији за новинаре, истакавши да „ако то Руси учине, мораће да плате високу цену“.

- Ако уђу (у Украјину), платиће. Њихове банке неће моћи да користе доларе - додао је он.

Он сматра да се руски председник Владимир Путин налази пред избором: деескалација и политика или конфронтација и последице. Ипак, он је сигуран да Путин не жели рат.

- Да ли мислим да ће он тестирати Запад, САД и НАТО? Мислим да, да - одговорио је Бајден, нагласивши да последња три састанка са Русијом о безбедности нису дала никакве резултате.

Осврнувши се на раније разговоре са руским председником, он је истакао да су они разумевали један другога.

Што се тиче ступања Украјине у НАТО, он сматра да су мале шансе да се скоро то деси, пошто им предстоји много тога да ураде у сфери демократије. Бајден је подсетио да је Кијеву до сада испоручено наоружање у вредности од 600 милиона долара.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток. Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање. Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ШВЕДСКА ПОДНОСИ ЗАХТЕВ ЗА ЧЛАНСТВО У НАТО: То је најбоља ствар за нашу безбедност