УЛОВЉЕНО 10 МОРСКИХ ДРОНОВА У КИНИ: Пекинг наградио рибаре због откривања уређаја опасних по националну безбедност

Novosti online

19. 01. 2022. у 22:15

ДЕСЕТ шпијунских морских дронова из страних држава „уловљено“ је у територијалним водама Кине у Жутом мору, а кинеске власти саопштиле су да су „представљали претњу по националну безбедност“.

УЛОВЉЕНО 10 МОРСКИХ ДРОНОВА У КИНИ: Пекинг наградио рибаре због откривања уређаја опасних по националну безбедност

Фото: Принтсцреен

Кинеске власти наградиле су 11 рибара и пет повезаних особа из провинције Ђангсу, која се налази на обали Жутог мора, јер су „открили и ухватили 10 сумњивих страних уређаја са шпијунским функцијама у кинеским територијалним водама од 2020. године“, наводи „Глобал тајмс“.

Истрагом и техничком анализом утврђено је да 10 уређаја, направљених ван Кине, имају специјалне функције, као што су подводно истраживање, идентификација и крађа, те да су представљали претњу по националну безбедност, пише кинески државни медиј.

Кинеске власти увеле су високе новчане награде за људе који обезбеде корисне информације о шпијунским активностима, које иду и до пола милиона јуана (78.000 долара)

Последњих година забележено је више оваквих случајева у ком су откривани пловећи шпијунски уређаји. Тако је у априлу прошле године откривен пловећи дрон дуг чак три метра, који је имао соларне панеле, антене и опрему за надзор, који су власти касније описале као „извиђачки уређај који је тајно убачен у кинеске воде од стране друге државе“. У 2018. години, укупно 18 људи добило је у провинцији Ђангсу награде због откривања шпијунских пловећих дронова.

Учесталост морских дронова у овој области може се објаснити тиме што провинција Ђангсу има обалу дугу више од 1.000 километара, која гледа на Јапан и Јужну Кореју. Међутим, кинеске власти још нису објавиле из којих држава долазе шпијунски дронови, пише РТ.

rs.sputniknews.com

БОНУС ВИДЕО: РАТНЕ ИГРЕ ВЕЛИКИХ РАЗМЕРА - Хиљаду руских, узбекистанских и таџихистанских војника у акцији

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ НИЈЕ ИЗАБРАН НИ У ДРУГОМ КРУГУ: Еди Рама позвао опозицију да предложи кандидата