МАКРОН ПРИЗНАО: Европа је зависна од Русије

Новости онлајн

19. 01. 2022. у 18:09

ЕВРОПСКА унија је зависна од Русије у сфери увоза нафте и гаса, али то не значи да треба да раскине везе са Москвом, изјавио је председник Француске Емануел Макрон.

МАКРОН ПРИЗНАО: Европа је зависна од Русије

Фото: Принтсцреен

- Морамо да створимо услове суверенитета, а то значи већу независност од Русије. Међутим, када погледам наш увоз нафте и гаса видим да нисмо независни од Русије, али не мислим да треба да прекинемо све везе. Напротив, имамо много веза са Русијом. Али ако желимо да имамо утицај, никада не треба да будемо у рањивој позицији - рекао је Макрон, говорећи у Европском парламенту.

Како је истакао, жали што предлог Француске и Немачке о повратку на дијалог са Русијом пре неколико месеци нису подржале земље Европске уније.

- Пре неколико месеци, заједно са бившом канцеларком Немачке (Ангелом Меркел) покушали смо да подстакнемо обнављање дијалога између Европе и Русије. Наше колеге се нису угледале на нас. Жао ми је због тога - рекао је Макрон.

Како је истакао, „веома је тешко водити суверену политику према Русији, ако одлучимо да не разговарамо са Русијом“.

- Постоји политика санкција, која је на снази од 2014. године. То није довољно (за изградњу односа са Русијом). Морамо да имамо комплетну агенду. Описао сам је кроз иницијативу коју сам предложио: изградити нови поредак безбедности и стабилности. Затим треба да изградимо услове за суверенитет, односно већу независност у односу на Русију - поручио је Макрон.

БОНУС ВИДЕО:

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КО ЈЕ ТЕЛОХРАНИТЕЉ МАКСИМ? Сенка Зеленског - од оптужби због везе с моћним олигархом, до шефа Службе безбедности