ВАШИНГТОН "ЗАБРИНУТ“: Русија може напасти Украјину са територије Белорусије

Новости онлајн

18. 01. 2022. у 22:17

АМЕРИЧКЕ власти тврде да предстојеће заједничке војне вежбе оружаних снага Русије и Белорусије наводно могу послужити руској страни као изговор за напад на Украјину са севера, саопштила је висока званичница Стејт департмента.

ВАШИНГТОН ЗАБРИНУТ“: Русија може напасти Украјину са територије Белорусије

Фото: Депозитфотос

- Наравно, страхује се да Русија можда намерава да распореди снаге у Белорусији под изговором заједничких вежби како би потенцијално напала Украјину са севера. Сматрам да би за Белорусе умешаност Белорусије у такав напад била апсолутно неприхватљива - саопштила је америчка званичница током телефонском брифинга.

Стејт депармент сматра да измена Устава Белорусије може довести до распоређивања нуклеарног оружја Русије на територији републике.

- Ти нацрти уставних амандмана у Белорусији могу указивати на планове да се дозволи распоређивање како конвенционалних, тако и нуклеарних снага Русије на територији (републике) - прецизирао је високи званичник Стејт департмента.

Како је истакао, предложене измене Устава наводно садрже формулацију која се може интерпретирати као „отварање пута Русији за распоређивање гарнизонских снага на територији Белорусије“.

Претходно је председник Белорусије Александар Лукашенко саопштио да ће заједничке руско-белоруске војне вежбе „Савезничка одлучност 2022“ бити одржане у фебруару. Москва и Минск би требало да одрже војне вежбе на западној и јужној граници Белорусије.

У последње време Запад оптужује Русију да наводно припрема инвазију на Украјину и да у прилог томе иде и чињеница је Москва значајно појачала војно присуство код граница Украјине. Русија одлучно одбацује те оптужбе као неосноване и опасне и истиче да војне снаге премешта на својој територији у складу са Уставом а да Запад све то користи као изговор за даље ширење на Исток.

Због тога је руски председник Владимир Путин затражио писане, правно обавезујуће, гаранције Запада да се неће даље ширити према руским границама и да у том делу Европе неће распоређивати наоружање.

Руски званичници из дана у дан изјављују да се руска војска налази на сопственој територији и, према томе, нико нема право да поставља захтеве у вези са њеним кретањем.

БОНУС ВИДЕО:

ПАНИКА У АМЕРИЦИ: Трупе, дуге цеви, ванредно стање... Шта следи наредних дана?

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

НОВЕ ИГРЕ ЗА НОВЕ ПОБЕДЕ: Никад већа понуда за Ролан Гарос и мечеве Новака Ђоковића