ДА ЛИ ЈЕ ОМИКРОН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Ово су предвиђања о томе када ће болест постати ендемска

Танјуг

18. 01. 2022. у 21:08

САВЕТНИК Беле куће за медицинска питања Ентони Фаучи указао је да је још прерано превиђати да ли ће брзо ширење омикрон соја корона вируса помоћи да се пандемија претвори у ендемску фазу којом је лакше управљати, али је изразио наду да ће тако бити.

ДА ЛИ ЈЕ ОМИКРОН КРАЈ ПАНДЕМИЈЕ? Ово су предвиђања о томе када ће болест постати ендемска

Фото Танјуг

Говорећи на онлајн Светском економском форуму, Фаучи је подсетио да су ендемске болести оне које су стално присутне у људској популацији, али не утичу на алармантно велики број људи и не ремете редовне друштвене процесе као пандемије.

Постоје изгледи да би омикрон сој, који је лако преносив али изазива лакшу клиничку слику болести, могао бити варијанта која ће пандемију претворити у ендемску фазу.

Међутим, Фаучи упозорава да је такав сценарио могућ под условом да се не појави нови сој који би био отпоран на имунолошки одговор на претходну варијанту, преноси Си-Ен-Ен.

- Имали смо среће што омицрон варијанта не дели неке од карактеристика делта соја. Међутим, обим и сразмере заражавања омокроном превазилазе тај мањи ниво патогености - предочио је др Фаучи.

Он је указао да се, по свему судећи, ове године нећемо ослободити присуства вируса.

- Вирус можда никада нећемо успети да искоренимо јер вируси који изазивају пандемије лако могу да постану део екосистема - закључио је др Ентони Фаучи саветник Беле куће за медицинска питања.

БОНУС ВИДЕО - Како је породиљама оболелим од корона вируса?

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РЕКОРДАН ПАД БАЈДЕНОВОГ РЕЈТИНГА: Председника САД подржава само 39 одсто грађана, против себе окренуо половину бирача