ЛАВРОВ - "РУСКА АГРЕСИЈА" ЈЕ ИЗГОВОР ЗАПАДА: Прва службена посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Москви

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

18. 01. 2022. у 20:34

ПРВА службена посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Москви биће запамћена по њеној изјави да је историја односа Немачке и Русије "истовремено и бол и задатак данашњих и будућих генерација за помирење".

ЛАВРОВ - РУСКА АГРЕСИЈА ЈЕ ИЗГОВОР ЗАПАДА: Прва службена посета немачке министарке спољних послова Аналене Бербок Москви

Сергеј Лавров и Аналена Бербок / Фото АП

Министарка Бербок је рекла да се у њој док је стајала крај Споменика незнаном јунаку у близини Кремља накупио стид јер ништа не може да надокнади страдања и бол које су Немци нанели народу СССР-а.

У разговору са министром Сергејом Лавровом гошћа из Немачке је казала да су односи са Русијом веома важни новој влади Немачке и њој лично. Алтернатива добрим и стабилним односима двеју земаља не постоји.

Лавров и његова гошћа разговарали су о најактуелнијим питањима за те две земље али и о безбедности у Европи као и о наставку преговора о реализацији Минских договора.

Московски домаћин је истакао да су за његову земљу неприхватљива тражења Запада да се руска војска повуче у касарне, реч је о трупама које се налазе близу границе са Украјином, јер она има право да се креће на територији своје земље.

- То што западни политичари називају руском ескалацијом је кретање њене војске на сопственој територији што раде све земље за време маневара. Русија не ствара никакве поводе за конфликтну ситуацију са Украјином - рекао је Лавров и додао да Запад има дупле стандарде и сматра да Москва нема право када се противи да они проводе маневре у близини руских граница. Изјаве о "руској агресији" су само оправдање да се размести што више војне технике НАТО у близини руских граница.

- Русија тражи гаранције своје безбедности и у Берлину су спремни за озбиљни дијалог са Русијом о узајамним корацима који ће ојачати општу европску безбедност - изјавила је Аналена Бербок.

Претње новим санкцијама Русији Сергеј Лавров је назвао одразом неких емоција унутар западних земаља, а у Москви ће оцењивати и реаговати на основи конкретних дела Запада. Он је нагласио да Русија "никоме не прети већ слуша претње на свој рачун".

На преговорима у Москви се разговарало и о проблемима које имају руски новинари који раде у Немачкој.

- Постоје разлози који нас наводе да мислимо да власти Немачке врше притисак на "Русију данас" у Немачкој. Не бисмо желели да и ми почнемо да ометамо рад немачких новинара у Руској Федерацији, али ћемо можда бити присиљени да то учинимо - казао је Лавров и подвукао да немачки и руски медији треба да раде у истим условима. Немачка је недавно блокирала нови канал "Русије данас" на "Јутјубу".

ОПЕТ О ГАСОВОДУ "СЕВЕРНИ ТОК 2"

СЕРГЕЈ Лавров је разговарао са колегиницом из Немачке и о сертификацији гасовода "Северни ток 2" и упозорио је на контрапродуктивност политизације тог пројекта. Нова немачка министарка је у понедељак у Кијеву, а затим и у уторак у Москви, поновила оно што је раније тврдила Ангела Меркел - ако Русија буде користила енергетику као оружје, последица тога ће бити заустављање "Северног тока 2".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

МЕДВЕДЕВ: Санкције уведене Русији биће на снази деценијама