ТОКАЈЕВ УВЕО ФОНД ЗА НАРОД КАЗАХСТАНА: У земљи огромних социјалних разлика, олигарси сада морају да се одуже народу

Novosti online

18. 01. 2022. у 15:34

И док се помало већ заборављају бурни догађаји који су почетком године потресли највећу средњоазијску државу, у Казахстану је и надаље је напето. Подигнуто је око 700 кривичних пријава, више од 1000 људи је у затвору, а судови још разматрају више од 8300 случајева.

ТОКАЈЕВ УВЕО ФОНД ЗА НАРОД КАЗАХСТАНА: У земљи огромних социјалних разлика, олигарси сада морају да се одуже народу

EPA

Осим тога, председник Касим Жомарт Токајев, који је током нереда уз руску помоћ преузео све полуге власти, спроводи чистку и обрачунава се с кадровима и породицом донедавно недодирљивог "лидера нације" Елбасија - Нурсултана Назарбајева.

О његовој судбини се пуно нагађало, а он се после дужег ћутања обратио нацији поруком да подржава "председника Токајева" и да се налази код куће на "заслуженом одмору".

Иако Назарбајев тврди да "нема сукоба у врху елита" и да је све под контролом, његови кадрови падају. 

EPA

Занимљиво је да се порушени споменици Назарбајеву не обнављају, а ускоро би требало да почне и поступна демонтажа култа личности Назарбајева (главни град више се не би звао Нур Султан, него као и пре, Астана). Сва три његова зета, који су држали у рукама најјаче тамошње банке и компаније, поднели су "добровољне оставке", а није јасно шта се догађа с његовим кћеркама које су имале важне политичке и друштвене функције у Казахстану.

Прво је пао моћни Тимур Кулибајев, муж средње Назарбајевљеве кћери Динаре, кога је магазин Форбс недавно прогласио најутицајнијим бизнисменом Казахстана. Он је био шеф концерна Казахенерги, који је "надзирало" енергетски, нафтни и гасни бизнис Казахстана, а уједно је био председник Удружења предузетника и послодаваца "Атамекен". Од свега тога остало му је да се још неко вријеме забави са казахстанским Олимпијским одбором. 

Додуше, неки тамошњи портали наводе да су он и његова вољена Динара већ у иностранству, у Женеви или Лондону, где имају стан у вредности више од 100 милиона долара.

Фото АП

Прошли викенд истовремено су пала још двојица "првих зетова" Казахстана. Димаш Досанов, муж најмлађе кћери Алије (за њу неки кажу да се већ сместила у Дубаију), шеф једне од највећих нафтних компанија КазТрансОил, дао је неопозиву оставку, како пишу прорежимски медији "без икаковог притиска", а на директорској функцији велике плинске Националне компаније QazaquGaz није се одржао ни Кајрат Шрипбајев, муж Назарбајевљеве миљенице, најстарије ћерке Дариге, која је имала и политичке амбиције.

Дарига је била шефица горњег дома казахстанског парламента Сената, али ју је Токајев померио па се она брзо пребацила у доњи дом парламента (Мажилис) као заступница, али више се, неким чудом, не појављује на заседањима.

Кратко је саопштено да се разболела од короне, баш у овом драматичном тренутку, па зато не може да долази на посао. Нису пали само моћни зетови, отписан је и Самат Абишев, Елбасијев нећак који је био заменик шефа тајне службе, а ни најближи његов сарадник Карим Масимов, који је Назарбајеву био све што треба - од министра, преко премијера до координатора обавештајних служби - није издржао. У затвору је и чека суђење због велеиздаје!

Фото: Танјуг/AP Photo/Vladimir Tretyakov

Руски таблоид Московски комсомолац наводи да је председник Токајев дао јасно до знања да породица Назарбајева неће више имати привилегије, а основао је и хуманитарни фонд Казахстан халкини (Народу Казахстана) те објавио да на текући рачун удружења већ стижу прве уплате казахстанских имућних људи и предузетника иако је фонд тек основан.

Председник Токајев тим поводом је рекао да у Казахстану "постоји мала група богатих и утицајних људи и компанија" који сада "треба да се одуже казахстанском народу" донацијама "у њихову корист".

Иако је једна од највећих нафтних и гасних извозника, поред тога са великим залихама урана и малим бројем становника - око 19 милиона, Казахстан има велике социјалне проблеме и разлике. Део земље нема уређену комуналну инфраструктуру, а и путеви су лоши.

Фото: Танјуг/AP Photo/Vladimir Tretyakov

Токајев сада набија додатни "хуманитарни порез на олигархе" како би појачао своју благајну и ојачао сопствени утицај.

Обрачун са Назарбајевим подржава већина тамошњег становништва. Наиме, очито је ера Назарбајева, која је трајала од 1989. године, коначно дошла свом крају и назире се нова Токајевљева ера, са тко зна коликом "вечношћу".

Тешко је веровати да и овај средњоазијски деспот неће себи пробавити сличне прерогативе какве је имао остарели Елбаси. И Назарбајев је имао позицију вечно несмењивог и доживотног лидера, али није му прошло.

Подсетимо, Токајев је искористио насилне протесте који су захватили Казахстан како би се обрачунао са Назарбајевим. Прво га је удаљио са дужности председника Савета националне безбедности са које је он, кад је напустио положај шефа државе 2019. године, практично и даље управљао земљом.

Токајев је на то место поставио себе, али дуго није било јасно како га је сменио са функције са које га по закону не може нико скинути. Међутим, након неколико дана стигло је објашњење, у име Назарбајева, а не од њега самог, да је дао оставку.

EPA

Али, и то је спорно, јер како дати оставку на дужност која је доживотна и према закону "несмењива". Али не треба цепидлачити. Токајев сада у својим рукама има апсолутну моћ - он је и председник државе, држи владајућу странку Нур Отан и председник је Савета безбедности, што му даје овлашћења да може да стави сам себи вето, на сопствене одлуке. Можда му и то затреба.

(Јутарњи.хр)

БОНУС ВИДЕО: 

СУКОБИ НА ТАЈЛАНДУ: Полиција бацала сузавац и гумене метке на демонстранте

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РУСИЈА ЈЕ МОЋНА Реакције Руса после турске подршке Финској и Шведској за улазак у НАТО