БРЕЈВИК ТРАЖИ ПУШТАЊЕ НА УСЛОВНУ СЛОБОДУ: Масовни убица суд поздравио нацистичким поздравом, носећи пароле о геноциду над белим народима

Танјуг

18. 01. 2022. у 14:14

ДЕСНИЧАРСКИ екстремиста Андерс Беринг Брејвик, који је убио 77 људи у Норвешкој 2011. године, појавио се данас пред судом на саслушању поводом његовог захтева за условну слободу.

БРЕЈВИК ТРАЖИ ПУШТАЊЕ НА УСЛОВНУ СЛОБОДУ: Масовни убица суд поздравио нацистичким поздравом, носећи пароле о геноциду над белим народима

ЕПА

Окружни суд у Телемарку мораће да донесе одлуку о томе да ли Брејвик и даље представља опасност по друштво, што би га задржало иза решетака, наводи америчка агенција АП.

Брејвик, који је пустио браду, ушао је данас у судницу у оделу са поруком о надмоћи беле расе закаченом на блејзеру и својом торбом.

ЕПА

Направио је нацистички поздрав када је ушао у суд и представио се као вођа норвешког неонацистичког покрета, сугеришући да ће искористити саслушање као прилику да испољи своје ставове о надмоћи белаца.

Тужитељка Хулда Карлсдотир започела је саслушање наводећи да затворски услови Брејвика, који је 2017. године легално променио име у Фјотолф Хансен, неће имати утицаја на питање условног отпуста.

Овде је главна тема опасност повезана са ослобађањем, изјавила је она на суду.

Суђење се одржава у фискултурној сали затвора Скиен, на 100 километара југозападно од Осла, у којем је смештен Брејвик.

Суд би требало да заседа до четвртка, а одлука се очекује касније овог месеца.

Пре десет година норвешки масовни убица осуђен је на 21 годину затвора због терористичких аката на острву Утоја и у владиној четврти у Ослу. Међутим, постоји могућност бесконачног продужења казне све док Брејвик представља претњу друштву.

Према норвешком закону, Брејвик (42) има право да тражи условни отпуст након што одслужи првих 10 година казне.

Брејвик, данас 42-годишњак, убио је осморо људи у Ослу детонацијом камиона пуног експлозива испред владиних канцеларија 22. јуна 2011. године. Потом је устрелио 69 људи, већином тинејџера, у летњем кампу Лабуристичке странке на острву Утоја.

ЕПА

Реч је о најсмртоноснијем нападу у Норвешкој након Другог светског рата.

Породице жртава, које страхују да ће Брејвик искористити саслушање за промовисање својих политичких ставова, позивају да му се ускрати пажња коју тражи.

Суд који га је осудио 2012. прогласио га је урачунљивим, одбацивши став тужилаштва да је психотичан. Брејвик се није жалио на казну.

Брејвик никада није показао кајање, а стручњаци тврде да је мало вероватно да ће му данашње саслушање донети превремено пуштање на слободу.

БОНУС ВИДЕО: 

КРАЈ НА ВЕШАЛИМА: Највеће суђење 20. века ратним злочинцима одржано је у Нирнбергу

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПРЕДСЕДНИК АЛБАНИЈЕ НИЈЕ ИЗАБРАН НИ У ДРУГОМ КРУГУ: Еди Рама позвао опозицију да предложи кандидата