ПОРОШЕНКО СЕ ВРАТИО ДА РАТУЈЕ СА ЗЕЛЕНСКИМ: Некадашњи председник Украјине из Пољске стигао у Кијев

Б. Влаховић - дописник из Москве

17. 01. 2022. у 22:37

БИВШИ председник Украјине, а сада посланик у парламенту Петар Порошенко, вратио се у понедељак ујутро из Пољске у Кијев.

ПОРОШЕНКО СЕ ВРАТИО  ДА РАТУЈЕ СА ЗЕЛЕНСКИМ: Некадашњи председник Украјине из Пољске стигао у Кијев

Петар Порошенко, Фото АП

Испред аеродрома се окупило око хиљаду његових присталица са транспарентима.

Проблеми за Порошенка су почели већ на пасошкој контроли, где је заустављен и где су представници Државног истражног бироа покушали да му уруче позив за суд, али је он то одбио. У Украјини га терете за издају домовине и потпомагање тероризма јер су његове компаније куповале угаљ од побуњеника из Донбаса, из Доњецке и Луганске области.

Порошенку су проверавали двадесетак минута пасош да би "утврдили његов идентитет".

Његов коментар је био да власти тако желе да га отерају из земље.

Један од судова у Кијеву је данас требало да одлучи хоће ли Порошенку бити одређен притвор, али су његови адвокати затражили да се упознају са оптужницом.

Пре повратка у Украјину Порошенко је дао интервју издању "Лева обала", у којем је рекао да неће дозволити да га хапсе као што је то дозволила својевремено Јулија Тимошенко.

- Штитећи себе, заштитићу Украјину - казао је Порошенко, који све оптужбе око увоза угља из децембра месеца негира.

Али када су истражитељи први пут хтели да му уруче позив, он је побегао у Турску а затим у Пољску.

Порошенко верује да ће уз помоћ своје партије успети да на идућим председничким изборима победи Владимира Зеленског.Чињеница је да је популарност Зеленском јако пала. Он сада покушава да управо борбом против олигарха и сузбијајући корупцију побољша рејтинг.

Ако Порошенко буде осуђен и стварно му се докаже кривица, тешко да ће имати шансе на наредним председничким изборима. Недавно је суд у Кијеву блокирао Порошенкову имовину - два стана у Виници и Кијеву, као и дворац у Козини.

МЕДВЕДЧУК

ИНТЕРЕСАНТНО је да се за исто кривично дело "трговине са сепаратистима у Донбасу", суди и Виктору Медведчуку, лидеру партије Опозициона платформа, који се залаже за нормализацију односа и враћање права Русима који живе на истоку Украјине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

КРВАВО ЈУТРО У НОРВЕШКОМ ГРАДУ НУМЕДАЛУ: Најмање четири особе избодене у насумичним нападима