"НЕМАМО ЧИМЕ ДА СЕ БРАНИМО": Како је Украјина уништила сопствену флоту

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 21:44

УКРАЈИНСКЕ власти су плански уништавале флоту и то је разлог што Украјина данас не може да се брани од напада с мора, написао је коментатор Сергеј Грабовски у чланку за лист „Дењ“.

НЕМАМО ЧИМЕ ДА СЕ БРАНИМО: Како је Украјина уништила сопствену флоту

Фото: Министарство одбране Украјине

Аутор је подсетио да су током мандата другог председника државе Леонида Кучме биле расходоване три фрегате које су могле да се модернизују. За време Виктора Јушченка су тврдили да ће украјинска флота добити три отписана америчка брода исте класе.

Грабовски је навео да је највећи брод Ратне морнарице Украјине фрегата „Хетман Сагајдачни“ на ремонту, са ракетног брода „Прилуки“ је скинуто наоружање. У саставу флоте се налазе четири америчка патролна брода, једанаест артиљеријских и један противдиверзантски. Поред тога, Ратна морнарица Украјине има и један миноловац. На украјинским бродоградилиштима се граде два јуришна брода и корвета „Владимир Велики“.

- То је све што гради Украјина која има солидну бродску традицију - констатовао је он.

Притом, флота је поручила и неколико бродова, али се сви граде у иностранству. Поред тога, за сада је у наоружање примљен само један прототип противбродског комплекса са ракетама „Нептун“. Према речима Грабовског, Украјина нема чиме да се брани морем и за то је одговоран садашњи председник Владимир Зеленски и бивши украјински председник Петро Порошенко.

Аутор је Порошенка оптужио да је одустао од бродова океанске класе „Лањ“ које је поручио Вијетнам. Према његовим речима, од 2014. године у Украјини је могло да се сагради десет таквих бродова, али су поруџбине примљене у бродоградилишту „Кузњица на Рибалском“ које је припадало Порошенку, а у периоду Зеленског су „заборавили“ на тај пројекат.

- У Украјини има оних који би бранили обалу Црноморског и Азовског мора. Али, чиме да бране, једино херојством и самопожртвованошћу - закључио је Грабовски.

Последњих година Ратна морнарица Украјине се суочава са озбиљним проблемима. Стари бродови постепено постају неупотребљиви, а нема средстава за нове. Притом, Кијев активно купује стране расходоване бродове. У септембру прошле године Обалска стража САД предала је Кијеву два отписана патролна брода „Друмонд“ (WPB-1323) и „Кушинг“ (WPB-1321), изграђена 1988. године. САД су саопштиле да планирају да поклоне украјинској Ратној морнарици још два расходована брода.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

(УЖИВО) РАТ У УКРАЈИНИ: Ликвидирано 20 украјинских војника код Луганска; Представник Крима- Украјина у тренутним границама неће опстати