УКИДАЈУ ПРЕТПЛАТУ ЗА ББЦ? Влада Бориса Џонсона разматра финансирање британског јавног сервира

Танјуг

17. 01. 2022. у 20:36

ВЛАДА конзервативног премијера Бориса Џонсона најавила је данас да ће замрзнути финансирање медијске корпорације ББС на две године и започети дебату о томе да ли би претплата за британски јавни сервис требало да се настави у ери модерне телевизиије, што је изазвало негодовање опозиције и оптужбе за "културни вандализам".

УКИДАЈУ ПРЕТПЛАТУ ЗА ББЦ?  Влада Бориса Џонсона разматра финансирање британског јавног сервира

Фото АП

Министарка културе у Џонсоновом кабинету Надин Дорис изјавила је данас у парламенту да би Би Би Си, медијска кућа која је у сржи британског културног живота, морала да постане једноставнија, штедљивија организација у време када се британска јавност суочава са порастом трошкова за енергенте и порезе, преноси Ројтерс.

Дорисова је изјавила да влада намерава да замрзне до 2024. године износ претплате за ББЦ на 159 фунти (217 америчких долара) годишње по домаћинству, да би после тог рока, у наредне четири године, претплата могла да се усклађује са стопом инфлације.

Она је најавила да ће ове године за Би Би Си бити издвојено око 3,7 милијарди фунти, међутим познаваоци прилика и аналитичари најављујуда да ће буџет неуслклађен са стопом инфлације приморати ову медијски корпорацију да смањи обим својих услуга.

Британски премијер најавио је да намерава да укине телевизијску претплату, што је изазвало лавину критика опозиције.

Лабуристичка странка сматра да Џонсон тим планом жели да скрене пажњу са свог "парти гејта" и журки које је организовао у седишту владе током локдауна.

- То је део стратегије скретања пажње са скландала због забава у Даунинг стриту током локдауна - подвукла је Луси Пауел из опозиционе Лабуристичке странке током гостовања на Ток радију, пренеле су раније светске агенције.

ТВ претплата је већ годинама трн у оку конзервативцима и Борис Џонсон је већ једном 2019. године најавио реформу система ТВ претплате.

Тренутно Би Би Си преко ТВ претплата добија 3,2 милијарде фунти годишње, што чини највећи део буџета јавног сервиса, а укидањем претплате биле би угашене хиљаде радних места и бројни програми.

БОНУС ВИДЕО - ПИНК ПАНТЕРИ УХАПШЕНИ У АТИНИ: Пала и два Србина због пљачке продавнице скупоцене одеће

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ДРЖАВА МОРА ДА БУДЕ СПРЕМНА ЗА ЈЕСЕН И ЗИМУ: Шведска препоручује пету дозу вакцине против короне