ПАНДЕМИЈА КАО ЗЛАТНА ГРОЗНИЦА: Најбогатији постали - још богатији!

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 18:09

ПАНДЕМИЈА коронавируса је богате учинила још много богатијим, повећала број сиромашних и беду на свету.

ПАНДЕМИЈА КАО ЗЛАТНА ГРОЗНИЦА: Најбогатији постали - још богатији!

Фото: АП

Организација Оксфам позива владе широм света да предузму противмере - Немачкој саветује да уведе порез на имовину.

Пандемија короне погоршава друштвену неједнакост у целом свету - закључује међунардона хуманитарна организација Оксфам (Оxфам) у извештају који је као и увек, објавила непосредно пре почетка Светског економског форума. Форум у Давосу планиран за ову седмицу одложен је због ситуације с коронавирусом. Уместо тога, фондација виртуелно окупља водеће светске политичаре - канцелар Олаф Шолц ће одржати говор у среду, преноси Дојче веле.

Док се богатство десет најбогатијих милијардера удвостручило између марта 2020. и новембра 2021. огромној маси сиромашних у свету се придружило још 160 милиона људи.

Оксфам је позвао владе широм света да више опорезују корпорације и супербогате како би финансирали основне социјалне услуге, осигурали глобалну праведност када је реч о вакцинацији и ускладили економију са општим добром.

Неједнакост је такође питање живота и смрти, каже се у извештају. Процењује се да је од ковида 19 умрло 17 милиона људи - од којих би милиони били још у животу - да су цепљени. Оксфам стога указује на неправедну глобалну дистрибуцију вакцина. Организација објашњава да вакцине треба третирати као јавно добро, делом зато што су владе финансирале њихов развој великим количинама новца од пореза.

Државне милијарде се често преливају у џепове богатих

Према студији, више од 100 земаља смањило је социјалне издатке током кризе, а даље мере штедње прете и у најмање 73 земаља - због отплате кредита за Ковид-19 од Међународног монетарног фонда. У заостатку су посебно жене: имах 13 милиона мање запослених него пре две године. Истовремено, знатно је порастао неплац́ени рад жена и девојака које, на пример, брину о породици.

- За милијардере је пандемија као златна грозница. Владе су упумпале милијарде у економију, али велики део тог новца се задржао код људи који највише профитирају од раста цена деоница. Док њихово богатство расте невиђеном брзином, а неки се упуштају у путовања у свемир, глобално сиромаштво се драстично повећало - каже Мануел Шмит, надлежна за социјалну неједнакост у Оксфаму Немачка. То се односи на људе попут Илона Маска, Џефа Безоса или Марка Закерберга.

Немачка да поново уведе порез на имовину

И у Немачкој се такође повећава "врло јака концентрација имовине". Тако је, како наводи Оксфам, десет најбогатијих људи повећало своју имовину од почетка пандемије са око 125 милијарди евра на око 223 милијарде евра, дакле за 78 посто.

Стопа сиромаштва у Немачкој је у међувремену рекордна - око 16 посто спада у ту категорију, односно више од 13 милиона људи.

Оксфам је позвао Немачку владу да појача одговорност корпорација и врло богатих. Она мора поново увести порез на имовину, а потребан је једнократни порез на врло велику имовину, наводи Оксфам. Организација такође сматра да треба суспендоватии заштиту патента за вакцине против ковида 19.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЗЕМЉОТРЕС НА ФИЛИПИНИМА: Тло се затресло јачином од 6,1 степен Рихтерове скале