КУЛЕБА: Русија блокира процес решавања ситуације у Донбасу

Новости онлајн

17. 01. 2022. у 17:55

УКРАЈИНА је испунила свој део договора о решавању сукоба у Донбасу који су постигнути на нормандијском самиту у Паризу, Кијев је конструктиван и спреман да иде даље, али Русија блокира тај процес - изјавио је украјински министар спољних послова Дмитриј Кулеба.

КУЛЕБА: Русија блокира процес решавања ситуације у Донбасу

Фото: Принтскрин

- Наши лидери су се окупили на самиту у Паризу 2019. године, где је усвојен документ према којем су Украјина и Русија преузеле одређене обавезе, чије би испуњавање требало да допринесе примени Минских споразума. Ако узмете овај документ и анализирајте шта је урађено, онда ћете видети да је Украјина урадила свој део посла, а Русија то није урадила - рекао је Кулеба на конференцији за медије после састанка са немачком министарком спољних послова Аналеном Бербок у Кијеву.

Према његовим речима, Русија такође блокира рад контакт групе о Донбасу.

- Када питате шта радимо или шта треба да се уради да би се одржао нормандијски самит, онда је, заправо, много тога већ урађено: Украјина је испунила свој део одлуке париског самита, Украјина је спремна да крене по свим колосецима Минских споразума у ​​трилатералној контакт групи. Све што треба да добијемо је спремност Русије да ради у доброј вери и у нормандијском формату и у трилатералној контакт групи. То је задатак за дипломате - истакао је Кулеба.

Он је додао да је Кијев конструктивно настројен и спреман да иде напред у процесу решавања ситуације.

- Ми заузимамо веома конструктиван став у вези са тим, али, нажалост, наша конструктивност не добија узајамну конструктивност Русије - објаснио је украјински министар.

Нормандијски формат преговора о Украјини постоји од јуна 2014. године. Тада су, током обележавања 70. годишњице искрцавања савезника у Нормандији, лидери Немачке, Русије, Украјине и Француске први пут разговарали о решавању сукоба у Донбасу. Последњи самит одржан је у Паризу 9. децембра 2019. године. У последње време стране на различитим нивоима разговарају о изгледима за сарадњу у овом формату.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ПОТВРЂЕН ИЗБОР ГОЛОБА ЗА ПРЕМИЈЕРА: За било 54 посланика, 30 против