КОРОНА ПОЈАЧАЛА СОЦИЈАЛНЕ РАЗЛИКЕ : Десет најбогатијих на свету удвостручило имовину, док је 160 милиона људи гурнуто у сиромаштво

Срна

17. 01. 2022. у 09:27

ПАНДЕМИЈА је учинила најбогатије на свету далеко богатијим, али је довела и до тога да све више људи живи у сиромаштву, наводи се у истраживању добротворне организације "Оксфам".

КОРОНА ПОЈАЧАЛА СОЦИЈАЛНЕ РАЗЛИКЕ : Десет најбогатијих на свету удвостручило имовину, док је 160 милиона људи гурнуто у сиромаштво

Илустрација / Фото Depositphotos

Нижи приходи најсиромашнијих на свету допринели су смрти 21.000 људи сваког дана. Али, 10 најбогатијих људи на свету више је него удвостручило своје колективно богатство од марта 2020. године, саопштио је "Оксфам".

"Оксфам" обично објављује извјештај о глобалној неједнакости на почетку састанка Светског економског форума у Давосу.

На том догађају се обично хиљаде корпоративних и политичких лидера, познатих личности, активиста, економиста и новинара окупљају у швајцарском скијалишту на панел дискусијама, журкама уз пиће и ћаскање.

Међутим, другу годину заредом, састанак, планиран за ову недељу, биће онлајн након што је појава омикрон варијанте пореметила планове за повратак на директни сусрет.

Овонедељне дискусије ће укључити будући пут пандемије, правичност расподеле вакцина и енергетску транзицију.

Илустрација / Фото Depositphotos

Дани Срискандарајах, један од директора "Оксфама", рекао је да је добротворна организација темпирала извештај сваке године тако да се поклопи са Давосом како би привукла пажњу економске, пословне и политичке елите.

- Током пандемије скоро сваки дан настајао је по један нови милијардер, док је 99 одсто светске популације у горем положају због карантина, мање међународне трговине, мање међународног туризма, а као резултат тога, 160 милиона људи више је потиснуто у сиромаштво - рекао је он.

Он је додао да небелачке етничке мањине и жене сносе највећи терет и удар ове ситуације док расте неједнакост, преноси Би-Би-Си.

БОНУС ВИДЕО: 

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ?: Неколико занимљивих чињеница о дијамантима

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ОДКБ: Спремни смо да одговоримо на ширење НАТО