ПЕКИНГ ЉУТ НА МИЛИЈАРДЕРА МАСКА: Кинеска свемирска станица имала два блиска сусрета с његовим сателитима

Д. Д. С.

28. 12. 2021. у 12:42

КИНА је на ивици сукоба са америчким мултимилијардером Илоном Маском, јер је њихова свемирска станица била принуђена да избегне најмање два судара у јулу и октобру са сателитима који су лансирани током његовог пројекта Старлинк Интернет Сервис. Оптужбе о инциденту су прослеђене свемирској агенцији УН. Из Спејс Икса још нису стигли одговори.

ПЕКИНГ ЉУТ НА МИЛИЈАРДЕРА МАСКА: Кинеска свемирска станица имала два блиска сусрета с његовим сателитима

Фото: ЕПА

- Из безбедносних разлога, у кинеској свемирској станици започето је примењивање контроле за избегавање судара - кажу надлежни из Пекинга у документу.

Маскова компанија Тесла која производи електричне аутомобиле под све већом је контролом регулатора. Из Кине су такође оптужили САД да су угрозили астронауте, игноришући обавезе према споразумима о свемиру.

На друштвеним мрежама су се, истовремено, појавили коментари да су сателити "америчко оружје за свемирско ратовање", а "Маск је ново оружје које су направиле америчка влада и војска".

Научници су изразили забринутост због ризика од судара у свемиру и позвали светске владе да поделе информације о 30.000 сателита и другог свемирског отпада који кружи око Земље. Током Спејс Икса лансирано је скоро 1.900 сателита као део Старлинк мреже, а планира се распоређивање још хиљаду.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

РАЗГОВОРИ У АНКАРИ ДОНЕЛИ МАЛО УСПЕХА: Турски званичници не налазе заједнички језик са Шведском и Финском