ДОГОВОР О МИРУ ДВЕ КОРЕЈЕ: Пјонгјанг, Сеул, Вашингтон и Пекинг постигли сагласност, у принципу

Д. Д. С.

13. 12. 2021. у 13:00

У принципу су се Северна и Јужна Кореја, Америка и Кина сагласили да званично прогласе крај Корејског рата, који је окончан примирјем пре скоро 70 година, рекао је председник Јужне Кореје Мун Џеин. Али, додао је, тек предстоје преговори у вези са захтегвима Северне Кореје.

ДОГОВОР О МИРУ ДВЕ КОРЕЈЕ: Пјонгјанг, Сеул, Вашингтон и Пекинг постигли сагласност, у принципу

Фото: ЕПА

Корејски рат, који је трајао од 1950. до 1953. године, поделио је Корејско полуострво, а односи Северне Кореје и Јужне Кореје су од тада напети. Главни савезник Северне Кореје је Кина, а Јужне САД.

Ускоро истиче мандат јужнокорејског председника, који се залаже за званично проглашење примирја, што је обележило његов цели мандат. Међутим, како наводи британски Би-Би-Си, многи сматрају да је потписивање мие тешко оствариво, с обзиром да је Ким Џо-Јонг, утицајна сестра севернокорејског вође Кима Џонг-Уна, наговестила да би Пјонгјанг био отворен за преговоре, али само под условом да Америка одустане од онога што је назвала "непријатељском политиком".

Северна Кореја се, наиме, противи присуству америчких трупа у Јужној Кореји - заједничким војним вежбама Америке и Јужне Кореје, као и санкцијама које су Американци иницирали због севернокорејског програма наоружања.

Америка је, с друге стране, више пута понављала да Северна Кореја мора да одустане од нуклеарног оружја да би санкције биле укинуте. Председник Јужне Кореје је претходно истакао да би званична декларација о окончању рата охрабрила Северну Кореју да одустане од нуклеарног оружја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

ЧУВЕНА ХИЉАДАРКА ИЗ СФРЈ: Ко је била девојка са новчанице и колико пара данас за њу можете да добијете