"БИЛО БИ КРВАВИЈЕ НЕГО У ЈУГОСЛАВИЈИ!" Путин о мрачном сценарију распада Русије

Novosti online

12. 12. 2021. у 14:48

КАДА би дошло до распада Русије, последице би биле теже и крвавије него у Југославији, изјавио је руски председник Владимир Путин.

БИЛО БИ КРВАВИЈЕ НЕГО У ЈУГОСЛАВИЈИ! Путин о мрачном сценарију распада Русије

Фото: ЕПА

- Са сигурношћу може да се каже да би нам тада било веома лоше, сада се не бисмо борили за повећање наталитета, већ би се борили за опстанак. А трагичан пример Југославије говори о томе да, ако би се нама догодило оно што се десило са Југославијом, имајући у виду природу руског народа, и не само руског, него уопште свих народа који живе на територији Русије, конфронтација би код нас можда била још жешћа и крвавија него услед распада Југославије - истакао је Путин у филму „Русија. Новија историја“ на телевизији „Русија 1“.

У исто време, руски лидер је напоменуо да су представници америчких специјалних служби 1990-их година били свуда. Како каже, стране специјалне службе покушавале да продру у све области.

- Нисам тада доносио те одлуке, радио сам у Санкт Петербургу као заменик градоначелника и нисам се бавио таквом високом политиком. Али да, наравно, били су свуда и чак ако нису били запослени у америчкој Централној обавештајној агенцији (ЦИА), вероватно су извештавали Стејт департмент и ЦИА о резултатима њиховог рада - рекао је Владимир Путин.

Он је додао да тада нису морали да буду много довитљиви да би негде стигли.

Истовремено, председник је објаснио да је тада закључен споразум са САД, према којем су амерички стручњаци могли да буду у нуклеарним предузећима.

- Већ смо имали споразум. Потписали смо међувладин споразум у оквиру којег су амерички стручњаци били присутни у неким предузећима нуклеарног система. Били су у нашим предузећима и долазили тамо сваког дана, као на посао - напоменуо је руски лидер.

Путин сматра да је привлачење страних стручњака за рад у Русији уобичајена ствар, у томе нема ништа чудно нити понижавајуће, али је 90-их то третирано једнострано, због чега су службеници ЦИА-е постепено продирали у владине ресоре као саветници.

То је нарочито било нормално 1990-их, када је земља спроводила тржишне реформе, а није било много домаћих стручњака који су се разумели у ту тему, објаснио је председник. Према његовим речима, било је теоретичара, а они који су стварно радили у тржишној привреди могли су да се преброје на прстима руке. Стога је позивање страних стручњака уобичајена ствар, констатовао је шеф руске државе.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

НАТО ДА ПОШТУЈЕ ЗАБРИНУТОСТ АНКАРЕ Ердоган: Ако смо савезници, морамо се поштовати