АСАНЖА ШАЉУ У САД? Британски суд усвојио жалбу Американаца, прети му 175 година робије

П. З. С.

10. 12. 2021. у 11:28

ВИСОКИ суд Уједињеног Краљевства прихватио је жалбу америчке владе због одбијања да се изручи суоснивач Викиликса Џулијан Асанж, отварајући врата за његово евентуално суђење на америчком тлу под оптужбом за шпијунажу.

АСАНЖА ШАЉУ У САД? Британски суд усвојио жалбу Американаца, прети му 175 година робије

Фото: АП

Окружни суд је у јануару одбио амерички захтев за екстрадицију, наводећи рањиво психичко стање издавача и могућност да би себи одузео живот ако буде подвргнут бруталним затворским условима у САД, преноси rt.com.

САД оптужују Асанжа за низ злочина у вези са његовом комуникацијом са узбуњивачима, међу којима је најважније Челси Менинг, која је на Викиликсу објавила поверљиве материјале о америчким ратовима у Ираку и Авганистану. Прети му до 175 година затвора ако буде осуђен.

Асанж је у различитим облицима изолације од јуна 2012. године, када се склонио у амбасаду Еквадора у Лондону.

Тамо је добио уточиште због процеса екстрадиције који је у току на захтев Шведске, која је у то време тражила да га испита због навода да је имао секс са две жене без њиховог пристанка да не користи заштиту. Оптужбе су од тада одбачене.

Аустралијанац је тада рекао да је тужба од стране Шведске била лукавство са циљем да се он нађе на шведском тлу, где ће бити подвргнут захтеву за екстрадицију од стране САД.

Он је прекршио кауцију коју му је одобрио правосудни систем Уједињеног Краљевства након што се склонио у амбасаду Еквадора.

Након што је нова влада преузела власт у Еквадору, која је тада тражила зближавање са САД, Асанжова ситуација у амбасади постала је несигурна. Тако је 2019. лондонска полиција позвана да га приведе, после чега је осуђен је за прекршај кауције и задржан је у затвору Белмарш са максималном сигурношћу током суђења за екстрадицију у САД.


Док је био у амбасади, Асанж је био подвргнут тајном надзору, који је наводно водила безбедносна фирма ангажована на заштити амбасаде и која је компромитована од ЦИА. Америчка шпијунска агенција је, наводно, размишљала о киднаповању или чак убиству Асанжа, након што је Викиликс дошао до гомиле фајлова у вези са хакерским алатима ЦИА, које је организација за транспарентност назвала „трезором 7“.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ПРВИ БРОД УПЛОВИО У МАРИУПОЉ: Ево шта је натоварено на руско пловило - Украјинци побеснели