ТО ЈЕ ПРВА ИСКРЕНА ИЗЈАВА ИЗ ВАШИНГТОНА: Захарова о речима Џејка Саливана

Новости онлине

09. 12. 2021. у 08:58

ИЗЈАВА помоћника председника САД за националну безбедност Џејка Саливана да се систем међународних односа мења, а да њихова актуелна структура на челу са УН полако постаје прошлост, је искрена, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова. Како каже, први пут после много година ствари су назване својим именом.

ТО ЈЕ ПРВА ИСКРЕНА ИЗЈАВА ИЗ ВАШИНГТОНА: Захарова о речима Џејка Саливана

Фото: Профимедиа

- Изјава Саливана може да се оцени на много начина, од 'циничне' до 'хладнокрвне'. Али једно се не може порећи – она је искрена. Први пут након много година ствари су назване својим именима - написала је Захарова на Телеграм каналу.

С тим у вези, додала је да је то "управо оно о чему званична Москва говори већ три године".

- САД уништавају систем међународних односа заснован на међународном праву и централној улози УН у циљу стварања зоне сопственог комфора, у којој намеравају саме да доминирају - сматра портпаролка.

Како је истакла, управо је то разлог што Вашингтон организује масовни скуп у виду „Самита за демократију“ чији ће учесници имати почасно право да служе интересима америчког режима.

Помоћник америчког председника за националну безбедност Џејк Саливан изјавио је раније да се систем међународних односа трансформише и да њихова актуелна структура на челу са УН, која је настала после Другог светског рата, постепено постаје прошлост. Он је такође признао да његова земља активно покушава да трансформише успостављени светски поредак кроз формирање нових „савеза, партнерстава и институција“ осмишљених да раде у интересу Вашингтона.

Подсетимо, "Самит за демократију" почиње данас. Сједињене Америчке Државе позвале су на самит 110 земаља, међу којима нису Русија и Кина. Председник САД Џозеф Бајден ће од 9. до 10. децембра бити домаћин виртуелног самита за лидере влада, цивилног друштва и приватног сектора, а Самит ће се фокусирати на изазове и могућности са којима се суочавају демократије и пружиће платформу лидерима да преузму и појединачне и колективне обавезе у одбрани демократије и људских права у земљи и иностранству.

Вашингтон инсистира на томе да сврха догађаја није подела, већ да пријатељске демократије послуже као пример и покажу да њихови политички системи делују за добробит људи.

С тим у вези, портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је раније да одржавањем тог самита САД покушавају да приватизују демократију и створе нове линије поделе.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)