НЕМА РАТА, АЛИ НИ МИРА! После самита лидера Русије и САД, Кремљу јасно да су за нормализацију односа потребне године

Бранко Влаховић - стални дописник из Москве

08. 12. 2021. у 20:32

САВЕТНИК за спољну политику председника Русије Владимира Путина и некадашњи руски амбасадор у Вашингтону Јуриј Ушаков, после двочасовног видео-самита шефова Кремља и Беле куће каже да се много проблема накупило између Русије и САД, па ће за нормализацију односа бити потребно много времена.

НЕМА РАТА, АЛИ НИ МИРА! После самита лидера Русије и САД, Кремљу јасно да су за нормализацију односа потребне године

Фото АП

Велика је вероватноћа да до краја мандата америчког председника Џозефа Бајдена никаквих важних договора између Москве и Вашингтона неће бити.

Бајден може да се хвали како је Путину запретио да, ако уђе у рат са Украјином, може да очекује санкције. Али, у Кремљу кажу да нико од највиших руководилаца Русије није ни говорио да се руска армија спрема да прва нападне.

На Западу избегавају да се изјасне о главном проблему - како би то требало да се понаша руско руководство ако у Кијеву одлуче да крену у блицкриг на Донбас. Но, у Кремљу неће допустити масакар руског становништва у Донбасу. Бајдену је тешко да говори о томе, јер је Викторија Нуланд руководилац тима дипломата који се баве Украјином и уопште источном Европом, а у Кијеву је делила сендвиче демонстрантима који су свргавали легално изабраног председника Виктора Јануковича.

Бајден је признао да му се амерички амбасадор у Русији жалио да не може нормално да ради, јер нема довољно људи. Чак и кад Бајден покрене такву тему, у Вашингтону не постоји јака жеља да се реши проблем нормализације рада дипломатских представништава.

Путин је реплицирао Бајдену да су Американци довели до такве ситуације неиздавањем виза руским дипломатима и протеривањима и предложио да се укину сва ограничења броја дипломата и да се врати имовина руским дипломатским мисијама. На то се Бајден правдао да су то направили људи његовог претходника Доналда Трампа.

Американци и НАТО не желе да ратују против све моћније Русије, али зато хоће да јој стварају дугорочне проблеме као што је Украјина, како би се на томе исцрпљивали док то западу даје могућност да Москви перманентно уводи разне санкције. Због свега тога у Вашингтону и Бриселу говоре да су "отворена врата" заинтересованим земљама да уђу у НАТО. На тај начин НАТО хоће да затвори прстен око Русије.

ГАРАНЦИЈЕ ЗА НЕШИРЕЊЕ НАТО

Руско-америчка група за стратешку стабилност могла би да разговара о питању гаранција неширења НАТО на исток, рекао је Ушаков и додао да је перспектива за разговоре о забринутости Москве око ширења Алијансе "дефинисана као прилично блиска": - Не знам ко ће бити учесници из САД и ко ће нас представљати, али могу да кажем да би било логично разговарати у групи за стратешку стабилност о питањима пружања нама потребних безбедносних гаранција, укључујући и нераспоређивање офанзивног наоружања и неширења НАТО даље на исток - рекао је он новинарима.

ХУМОР

- Разговор је био прилично отворен и послован, али је било шала и размене духовитих коментара" - изјавио је Ушаков, додајући да "мудри људи" знају како да од дуге фразе или идеје направе кратку, претварајући је у шалу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)