СТРИКТНА ПРАВИЛА ЗА ПРОТЕСТЕ У ЛУКСЕМБУРГУ: Ко напусти руту – прекршио закон

Танјуг

08. 12. 2021. у 15:44

ВЛАДА Луксембурга увешће стриктна правила за одржавање протеста у граду Луксембургу, након инцидената до којих је дошло у суботу, током последњег протеста одржаног против антиковид мера.

СТРИКТНА ПРАВИЛА ЗА ПРОТЕСТЕ У ЛУКСЕМБУРГУ: Ко напусти руту – прекршио закон

Фото: Влада Србије/Слободан Миљевић

Обраћајући се посланицима у парламенту, премијер Гзавије Бетел најавио је да ће ове недеље бити утврђени рута и периметар будућих протеста, како би се спречили будући инциденти, али и акциони план против „поларизације и радикализације“ друштва.

Бетел је апеловао на грађане да поштују најављена правила, јер ће свако ко напусти унапред утврђену руту прекршити закон. Он је најавио и да ће полиција легитимисати све учеснике протеста и проверавати њихов идентитет.

- Прошле суботе смо видели сцене које не можемо и нећемо да прихватимо - рекао је премијер Луксембурга у десетоминутном обраћању посланицима, додајући да ће „сви нелегални поступци бити кажњени“.

Он истакао да је потпуно неприхватљиво агресивно понашање демонстраната.

- Скрнављење споменика ослободилачким ратовима или споменика жртвама холокауста, нереди у граду, упад и крађе на Божићном маркету, напади на обичне грађане који се осећају несигурно у сопственој земљи, ометање новинара у њиховом раду – све то је потпуно неприхватљиво у очима Владе - поручио је Бетел, најављујући нове мере.

Он је нагласио да не жели све људе да ставља у исти кош и додао да су насилни демонстранти „апсолутна мањина“.

Свима који се противе владиној антиковид политици, Бетел је поручио:

- Не дозволите да се љутите и не учествујте у протестима који подстичу мржњу и насиље - поручио је Бетел противницима антиковид мера, који су најавили чак три протеста за наредни викенд.

Према званичним подацима, око 2.000 људи протестовало је у суботу против мера које је Влада Лускембурга увела као одговор на пандемију коронавируса. Током протеста дошло је до више инцидената на неколико локација у граду и сукоба дела демонстраната са полицијом. Такође, део демонстраната протестовао је испред куће у којој живи премијер Бетел, оштетивши том приликом један аутомобил испред куће премијера, док је породица министарке за породичну политику и интеграцију Корин Кахен евакуисана из предострожности, када је испред њене куће одржан сличан протест прошле недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)