ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА ВЛАСНИКЕ ВОЗИЛА: Крадљивци кола користе Еплов AirTag

П. З. С. / Спутњик интернешнел

08. 12. 2021. у 00:19

РАНИЈЕ ове године Епл је објавио AirTag tracker који се може прикачити на било који предмет како би га пратио.

ПОЛИЦИЈА УПОЗОРАВА ВЛАСНИКЕ ВОЗИЛА: Крадљивци кола користе Еплов AirTag

Илустрација полиција Фото Depositos


Уређај је брзо постао изузетно популаран јер је поштедео своје кориснике бриге о изгубљеним предметима. Тракер пингује оближње iPhone уређаје, а они затим шаљу AirTag податке о локацији свом власнику.

Гаџет за праћење се показао толико корисним да га сада користе и крадљивци аутомобила – наводи регионална полицији Јорка у Онтарију, Канада.

Полиција је саопштила да криминалци закаче AirTag на аутомобил који их занима на јавном паркингу, прате га док се власник вози кући, а затим га украду директно са прилаза.

Преступници отварају аутомобиле шрафцигером, а затим репрограмирају аутомобил преко дијагностичког порта како би се могао покренути помоћу кључа за паљење који су криминалци понели са собом. Овај начин крађе аутомобила је много сигурнији за лопове него да то раде на јавном месту.

Полиција је истакла да се број случајева који укључују AirTag значајно повећао. Од септембра 2021. полиција је забележила пет крађа врхунских возила где је коришћен AirTag. Међу циљаним аутомобилима су Lexus S350, Ford F150, Toyota Highlander и Honda C-RV.

Полиција препоручује власницима аутомобила да предузму одређене мере безбедности како би заштитили своја возила. Они укључују остављање аутомобила у затвореној гаражи, коришћење брава за точкове и омогућавање дијагностичког закључавања порта. Такође се препоручује да редовно проверавате аутомобил на нежељене AirTag трагаче.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)

БЕТ ОЛЕ ПОКЛАЊА ПОТПИСАН ДРЕС АЛЕКСАНДРА МИТРОВИЋА! Сазнај како до поклона