ШЕФ ЦИА О ПУТИНОВОЈ "ИНВАЗИЈИ" НА УКРАЈИНУ: Открио како је оседео због Руса и Иранаца

Новости онлине

07. 12. 2021. у 10:27

ШЕФ ЦИА Вилијам Бернс каже да САД у последњих неколико недеља региструју "необично нагомилавање руске војске" на граници са Украјином, али при томе није изнео никакве доказе за наводне планове Русије за дестабилизацију те земље.

ШЕФ ЦИА О ПУТИНОВОЈ ИНВАЗИЈИ НА УКРАЈИНУ: Открио како је оседео због Руса и Иранаца

Фото: Профимедиа/Википедија

- Оно што смо видели последњих недеља јесте константно и необично нагомилавање руског војног присуства код украјинских граница, а видели смо и планове за дестабилизацију Украјине и даље увећавање броја војника - рекао је шеф ЦИА у интервјуу за амерички лист "Волстрит џурнал".

Навео је и да га је председник Америке у новембру послао у Москву да руским властима директно пренесе да су САД озбиљно забринуте због Украјине и какве последице прете Русији.

Оседео због Русије и Ирана

Бернс је у интервјуу открио и због чега је оседео.

Како је навео, највећим делом оседео је током рада у амбасади Америке у Русији (2005-2008), али да су разлог томе и преговори са Иранцима о нуклеарном оружју.

Према његовим речима, амерички председник Џозеф Бајден је разговарао са кључним савезницима Америке о свему томе, а Америка и савезници последњих неколико недеља активно су размењивали обавештајне податке.

- Никада не бих потценио апетите председника Путина за ризик по питању Украјине - рекао је он и додао да се на то мора одговорити активностима у циљу обуздавања и дипломатијом.

Бернс сматра да би руско руководство, имајући у виду смену на челу Немачке и предстојеће председничке изборе у Француској, могло да рачуна на то да је ЕУ заузета својим унутрашњим питањима.

Такође, Русија би, према његовом мишљењу, могла да мисли да се сада налази у позицији економске силе у односу на то где је руска привреда била пре неколико година, између осталог и захваљујући високим ценама гаса.

Бернсов интервју се појавио уочи разговора председника Америке и Русије током којег, како је најавила америчка страна, Џозеф Бајден намерава да изрази забринутост због Украјине.

У Русији, међутим, сматрају, да Вашингтон настоји да дигне тензију пред разговоре како би сваки напредак приказала као успех америчког лидера.

Подсетимо, западни медији су више пута оптуживали Русију да припрема наводну инвазију на Украјину, лицитирајући с бројем војника које је Москва концентрисала на граници – од 75.000 до 175.000.

Америчка агенција "Блумберг" писала је о томе да је Русија у склопу тих планова пребацила део снага чак до Камчатке.

Москва је на све оптужбе одговорила ставом да ни за кога не представља претњу, а да је премештање снага на њеној територији – њено уставно, суверено право.

У Русији такође сматрају да западне земље користе причу о наводној инвазији како би даље помериле своје снаге на Исток.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)