ГЕНЕРАЛ СВЕМИРСКИХ СНАГА САД: Кина ће нас престићи у свемирској трци до 2030.

П. З. С. / Спутњик интернешнел

07. 12. 2021. у 01:11

НАЈВИШИ амерички генерали су у више наврата изражавали бојазан о брзини развоја најновије генерације војних технологија у главним конкурентским земљама за САД – Кини и Русији – напомињући, на сопствено жаљење, бирократију и спорост развоја најновијег наоружања од стране САД.

ГЕНЕРАЛ СВЕМИРСКИХ СНАГА САД: Кина ће нас престићи у свемирској трци до 2030.

Фото: Депоситпхотос


Генерал Дејвид Томпсон, заменик шефа свемирских операција америчких Свемирских снага, изјавио је да Кина гради свемирске капацитете "двоструко брже" од САД.
- Чињеница да, у суштини, у просеку граде, постављају и ажурирају своје свемирске капацитете дупло брже од нас, значи да ће врло брзо, ако не почнемо да убрзавамо свој развој и могућности испоруке, они нас премашити - рекао је генерал говорећи на панел дискусији током Регановог националног одбрамбеног форума у ​​суботу.

Томпсон је такође навео да „2030. није неразумна процена“ да би кинеске свемирске способности надмашиле оне Сједињених Држава. Али генерал је уверавао јавност да свемирске снаге и друге војне гране још увек могу да успеју да сустигну Кинезе.

Штавише, Томпсон је додао да америчка војска годинама прати руске тестове уништавања сателита земаљским оружјем, тако да прошломесечни ракетни тест који је разнео сателит у орбити није био потпуно изненађење за војну и обавештајну заједницу.

- Овај напредак у способностима је забрињавајући, није изненађење - рекао је он.

Осим генерала, демократски представник Џим Купер из Тенесија, који председава пододбором Стратешких снага у Комитету за оружане снаге Представничког дома, који надгледа буџет Свемирских снага; и Крис Кубасик, председник и извршни директор компаније L3Harris Technologies, ​​одбрамбеног извођача који развија свемирске и ваздушне системе, учествовали су у горе поменутом панелу, којим је модерирала Кристин Фишер са Си-Ен-Ена.

Док су САД и даље „велике“, Кина се „агресивно“ креће у развоју наоружања.

Осим тога, Томпсон се у недељу појавио на Фокс њузу, говорећи о трци оружја у свемиру и конкуренцији са Кином.

Кинески свемирски програм премашује САД за фактор два, што представља „невероватну претњу“ која би, према његовим речима, могла да учини Кину доминантном суперсилом у свемиру до краја деценије ако САД не промене своју стратегију.

- Наше могућности су најбоље у свету свемира, али се они крећу агресивно, рекао је Томпсон водитељу Крису Воласу. "Они се брзо крећу и морамо да прилагодимо свој приступ.

Томпсон је затим детаљно описао како Кина прети САД из свемира.

- Кинези имају роботе у свемиру који врше нападе, рекао је он. - Они могу да изводе нападе ометања и ласерске заслепљујуће нападе. Имају пун пакет сајбер могућности.

Томпсон је такође тврдио да је 2007. Кина извела антисателитски тест сличан руском.

- Апсолутно невероватна претња са којом морамо да се позабавимо сада и у будућности - рекао је он.


Кинески ПЛА би да постане једнак САД

Министар одбране Лојд Остин упозорио је на догађају РНДФ током викенда да би Кина могла имати 1.000 нуклеарних бомби у свом арсеналу до краја деценије.

- Видели смо две деценије вртоглаве модернизације од стране Народноослободилачке војске, рекао је он током свог уводног обраћања у суботу. - А кинеска војска је у брзини да постане главна конкуренција Сједињеним Државама у Азији – и, на крају, широм света.

Међутим, он је минимизирао изгледе за нови хладни рат и истакао дипломатију и одвраћање као стратегију САД за надметање са растућом економском моћи Кине.

Велики део обраћања шефа Пентагона био је посвећен анализи кинеских амбиција да уруши америчку превласт у глобалном систему, који је описао као „све асертивнији и аутократски“.

Осим што је проширила арсенал свог нуклеарног оружја, Остин је такође тврдио да Кина остварује огроман напредак у свемиру и сајбер простору.

- Сада, увек, процењујемо не само способности већ и намере и акције, нагласио је он. - И лидери Комунистичке партије Кине су све гласније говорили о свом незадовољству преовлађујућим поретком – и о свом циљу да истисну Америку са њене глобалне лидерске улоге.

Напомињући да је Кина повећала своје војно присуство у Јужном кинеском мору, што је узнемирило САД и њене партнере, Остин је обећао да ће САД продубити своје везе са својим савезницима у региону, укључујући више војних вежби са Јапаном и Јужнoм Корејом, између осталих мера.

Он је такође поменуо низ одбрамбених споразума, укључујући нови АУКУС пакт између Аустралије, САД и Уједињеног Краљевства о размени подморничке технологије у настојању да се појача утицај САД у Индо-Пацифику, као и Индо-Пацифик Квад, неформални савез између САД, Индије, Јапана и Аустралије.

- Градимо на лекцији коју сам научио током четири деценије у униформи: У рату и у миру, увек смо јачи када радимо заједно са нашим пријатељима - рекао је Остин.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)