ОРУЖЈЕ "МЕЈД ИН ГУГЛ": Компаније из силицијумске долине освајају глобално тржиште наоружања

И. С.

07. 12. 2021. у 10:08

НА листи првих сто највећих произвођача оружја, наћи ће се ускоро интернет претраживач "Гугл" и информатички гигант "Мајкрософт"!

ОРУЖЈЕ МЕЈД ИН ГУГЛ:  Компаније из силицијумске долине освајају глобално тржиште наоружања

Илустрација В. Н.

Трговина наоружањем и даље је, упркос пандемији вируса корона, најисплативији бизнис који наставља да цвета. Локдаун га нимало није осујетио, а проблеми са ланцима снабдевања не постоје.

Појединим гигантима из Силицијумске долине се исплатило вишегодишње настојање да продубе своје контакте са пословима око оружја. За то су, каже Дојче веле, награђени уносним уговорима. "Мајкрософт" је, рецимо, с Министарством одбране САД потписао уговор у вредности од 22 милијарде долара. Заузврат, "Мајкрософт" треба да испоручи америчкој војсци "супер наочаре". Поред овог информатичког џина, ту су "Гугл" и "Оракл".

Имуни и на ковид 19, произвођачи и трговци оружјем, њих стотину, направили су за годину дана промет од 531 милијарде америчких долара, што је више од целокупне привредне производње Белгије. И док је светска економија, према подацима ММФ, пала за 3,1 одсто, продаја оружја "сто величанствених" порасла је за 1,3 процента.

Најновији извештај Стокхолмског института за истраживање мира (SIPRI), потврђује и даљу доминацију америчких произвођача, који су остварили више од половине овог обрта капитала са својом 41 фирмом. Само је "Локид Мартин" продао оружја у вредности од 58 милијарди долара, више од бруто националног дохотка Литваније.

Европа са петином продаје учествује у првих сто, што је око 109 милијарди долара. Предњаче трансевропски концерни, као што је "Ербас" са 12 милјарди евра.

Аналитичари примећују да су предузећа за наоружање са југа све доминантнија, посебно су ту присутне Индија и Јужна Кореја. Кина се са пет произвођача изборила за удео од 13 одсто промета "топ 100". Кинеске компаније профитирају од стапања војно-цивилног капитала, а ту је водећи НОРИНКО који је учествовао у изради сателитских система.

ДЕВЕТ У МИНУСУ

Девет компанија продало је лане 6,5 одсто мање оружја него 2019. године. Експерти објашњавају да је то директно повезано са изградњом руских постројења у Индији и Кини, јер су те две земље раније биле водећи купци руског оружја.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)