ВАЛЕРИ КАНДИДАТ "ИЗ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ": Прва десничарка за место председника Француске

Г. ЧВОРОВИЋ

06. 12. 2021. у 22:51

ПРЕДСЕДНИЦА париског региона Валери Пекрес изабрана је на унутарстраначким изборима за званичног кандидата деснице на председничким изборима у Француској, који ће бити одржани на пролеће следеће године.

ВАЛЕРИ КАНДИДАТ ИЗ СРПСКЕ ДИЈАСПОРЕ: Прва десничарка за место председника Француске

Фото АП

Прва жена кандидат деснице на председничким изборима у Француској, Валери Пекрес је политички веома блиска Николи Саркозију, а има и добре односе са српском дијаспором у Паризу. Била је и гост цркве Свети Сава у Граду светлости.

Рођена је 1967. године. Министарка високог образовања и истраживања је била од 2007. до 2011, а затим и министарка буџета и државне реформе, до 2012, када је била и портпарол владе. Функцију народног посланика је обављала од 2012. до јануара 2016. У децембру 2015. је изабрана за председницу париског региона и на тој функцији се и даље налази.

Она се сматра "мекшом" струјом од противкандидата, посланика из Нице Ерика Сјотија, кога је у другом кругу победила са 61 према 39 одсто гласова. Њена прва порука је била да ће вратити понос Французима и заштити их. Одмах је добила подршку од Сјотија, као и од  кандидата који нису прошли први круг, Мишела Барнијеа, Гзавијеа Бертрана и Филипа Живена.

Истовремено је реаговала и крајња десница. Марин ле Пен је поручила да Пекрес можда и "највећи макрониста" од свих кандидата, док је Ерик Земур позвао Сјотијеве присталице да му се придруже.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)