МАСКЕ И НА ОТВОРЕНОМ: Од данас у Италији нова правила за живот у пандемији (ФОТО)

Милица ОСТОЈИЋ, специјално за "Вечерње новости" - РИМ

06. 12. 2021. у 17:50

СТИЖЕ католички Божић, па у Италији, у циљу сузбијања ширења короне, од данас до 15. јануара 2022. године на снази су нове епидемиолошке мере.

МАСКЕ И НА ОТВОРЕНОМ: Од данас у Италији нова правила за живот у пандемији (ФОТО)

Фото: ЕПА

Оне се односе на свакодневно кретање и живот грађана, а подразумрвају обавезно поседовање „ супер зелене карте“. То значи да сви који је не поседују, пре свега антиваксери, неће имати приступ бројним местима. Овај санитарни сертификат битан је и због градског превоза, важи за аутобусе, метро, трамваје. Обједињен је са тзв. зеленим сертификатом, који се добија после две дозе вакцине, или са трећом (или су прележали ковид – у том случају важи шест месеци) као и са онима који ураде молекуларни тест са важношћу 72 сата или антигенски 48 сати. Само са поседовањем овог санитарног документа може се путовати по граду.

До данас је зелена пропусница била обавезна за авион, брод, брзе возове, успињаче и сва превозна средства која се односе на скијашке терене, за улазак у бар, ресторан, позориште, биоскоп, дискотеке, културне манифестације, концертне дворане, стадионе (са попуњеношћу до 75 посто. Од данас се листа проширује овај документ потребан је и за венчања, крштења, све јавне грађанске или религијске манифестације. Нова правила важе за особе старије од 12 година. Сви који због неког тешког обољења не могу да буду вакцинисани, морају да имају уредан негатиавн тест.

Места где за сада важи санитарни сертификат, добијен захваљујући ПЦР тесту, остају – посао, мензе у фирмама, ресторани у хотелима, базени, теретане, сајмови, научни и културну центри, може се ући у градски превоз, у музеје, галерије, базене, све то само у периоду важења теста и све то у тзв. белим зонама где степен заражености није велики.

Шта се још мења у свакодневном животу на Апенинском полуострву, у тзв. жутим регионима где је степен заражености већи (Фриули -Венеција Ђулија и Алто Адиђе)? Мере су још стриктније, а антиваксери ће имати ограничења у кретању. Моћи ће да долазе на посао само ако је фирма донела такву одлуку о приступу антиваксера са негативним тестом и само у обављању најнеопходнијих активности, као што су одлазак код лекара и у апотеку, као и куповина основних животних намирница у самопослугама.

Овај санитарни документ уместо 12 важиће девет месеци, а маске на лицу се морају да се носе и на отвореном простору. Сваки град је дефинисао зоне и објавио мапе где је то неоходно, у улицама и у трговинским зонама, где је масовност становништва већа због божићних куповина.

Казне за непоштовање правила поседовања супер зелене карте као и угоститеља који не буду контролисали овај документ су од 400 до 1.000 евра. Ресторан или бар где је казна уследила узастопно три пута следи затварање од 10 дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)