ПРВИ ЗАРАЖЕНИ НИСУ НИГДЕ ПУТОВАЛИ: Омикрон присутан у Белгији дуже него што се мислило

Танјуг

06. 12. 2021. у 16:26

У БЕЛГИЈИ је од сада омикрон сојем корона вируса званично заражено девет особа, а здравствене власти напомину да је овај сој у Белгији "вероватно присутан дуже" него што се то претпостављало.

ПРВИ ЗАРАЖЕНИ НИСУ НИГДЕ ПУТОВАЛИ: Омикрон присутан у Белгији дуже него што се мислило

Фото: Танјуг/АП

Експерти наглашавају да се нови сој омикрон може детектовати класичном ПЦР тестом, али и додају да за сада постоје подаци само о блажим и асимптомастким случајевима, без смртних исхода. Иако је први званични случај заразе омиркрон сојем у Белгији пријављен 26. новембра, здравствене службе наводе да постоји "велика вероватноћа" да је инфекција једног ученика од пре неколико недеља мога да буде повезана са омикрон сојем.

- Ни тај ученик ни породица нису недавно путовали, па се мисли да је ученик оболео овде у Белгији, можда у самој школи. То би значило да је сој вежио Белгијом раније него што се мислило- наводе у белгијској Агенцији за бригу и здравље.

Једна од кластера инфекције омикроном у Белгији повезана је са белгијском ватерполо репрезентацијом где се неколико играча заразило у Ццешкој током утакмице средином новембра.

До данас, укупно се 182 случаја инфекције у 17 земаља ЕУ доводи у везу са новом варијантом, а већина њих је повезана са путовањима у земље Африке.

Међутим, неколико земаља, укључујући Белгију, Немачку, Шпанију, открило је случајеве инфекције сојем омиркрон без епидемиолошке везе са областима у којима је документована или претпостављена трансмисија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)