ПУТИН: Русија наставља војну сарадњу са Индијом

Novosti online

06. 12. 2021. у 16:15

РУСИЈА намерава да настави сарадњу са Индијом у области војно-техничке сарадње, укључујући заједничке вежбе, изјавио је руски председник Владимир Путин.

ПУТИН: Русија наставља војну сарадњу са Индијом

Фото: ЕПА

- Настављамо да развијамо односе како у међународној сцени, тако и у војној области. Одржавамо заједничке војне вежбе и у Индији и у Русији. Захвални смо вам што схватате ову компоненту нашег рада. Намеравамо да наставимо да радимо у овом правцу - рекао је Путин на почетку састанка са индијским премијером Нарендром Модијем.

Осим тога, руски лидер је истакао да Москва сарађује са Њу Делхијем у војно-техничкој области као ни са једним другим партнером.

- Заједно се бавимо развојем високотехнолошких војних производа и производње, укључујући и у Индији - додао је председник.

Путин је додао да се Русија односи према Индији као према великој сили са пријатељским народом и „дивном историјом наших односа“.

- Односи између наших земаља се развијају и гледају у будућност. Ако смо прошле године имали пад трговинског промета за више од 17 одсто, онда је у првих девет месеци ове године раст већ био већи од 38 одсто - приметио је руски лидер.

Пандемија није зауставила развој односа

Индијски премијер Нарендра Моди сматра да пандемија вируса корона није успела да заустави темпо развоја односа између Индије и Русије.

- Упркос сложености пандемије, нема никаквих промена у темпу развоја наших односа, нашег посебно привилегованог стратешког партнерства - истакао је Моди на почетку руско-индијског самита у Њу Делхију.

Он је додао да русија и Индија блиско сарађују у борби против пандемије ковида, било да се ради о „испитивању вакцина, њиховој производњи, пружању хуманитарне помоћи или помоћи људима који се враћају кућама у ово тешко време“.

Моди је додао да две државе настављају да јачају сарадњу у одбрамбеној и космичкој области.

- Споразуми потписани данас у различитим областима такође ће нам помоћи да проширимо нашу сарадњу. Наша одбрамбена сарадња јача кроз заједнички развој, заједничку производњу - истакао је Моди.

Он је напоменуо да се шири и сарадња у области свемира и цивилне нуклеарне енергије.

Путин је раније данас стигао у Њу Делхи где се састаје са премијером Индије. Ово је први лични сусрет двојице лидера после састанка на маргинама самита БРИКС-а у Бразилу 2019.

(rs.sputniknews.com)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)