СУКОБ У БРИСЕЛУ ОКО АЗИЛАНАТА НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ: Европски парламент у клинчу са Европском комисијом

Д. Д. С.

06. 12. 2021. у 16:13

ПРЕДЛОГ Европске комисије којим се ограничава право на азил на границама према Белорусији наилази на оштре критике Европског парламента у тренутку када је у Пољској ступио на снагу спорни Закон о заштити границе. Но, Европска комисија у Бриселу се не обазире на критике Европског парламента.

СУКОБ У БРИСЕЛУ ОКО АЗИЛАНАТА НА ГРАНИЦИ ПОЉСКЕ: Европски парламент у клинчу са Европском комисијом

Фото: Танјуг/АП пхото

- Ми смо једна породица. Када је један од нас нападнут, онда су сви други уз њега - изјавио је Маргаритис Шинас, потпредседник Европске комисије (ЕК) који је представио предлог да се привремено, на шест месеци, на границама према Белорусији укине европско право. Он је истакао да Европски уговори допуштају примену "ванредних мера у ванредним ситуацијама" као што је ова.

Према том предлогу, избеглице би могле да се задрже до 16 седмица у затворенеим камповима на граници, како би се спровео продужени поступак за доделу азила. Рок за регистрацију миграната био би продужен на четири седмице, а изричито би биле допуштене брже депортације.

Шинас каже да би министри унутрашњих послова ЕУ могли да усвоје тај предлог већ следеће седмице и то без сагласности Европског парламента (ЕП), одакле стижу критике:

- Такав рестриктивни поступак с европским и међународним обавезама из права азила је неприхватљив, посебно због све мањег броја потражилаца азила на граници ЕУ према Белорусији - написала је Биргит Зипел, портпаролка социјалдемократског клуба посланика у ЕП.

И Шинас и Јохансон су признали да се ситуација на граници са Белорусијом смирује. Но нису одговорили на питање зашто још увек желе ограничење права избеглица.

Ерих Марквард је у име Зелених у ЕП изјавио: "Питање је да ли ће ЕК уопште успети да врати дух у боцу пошто је 18 месеци само посматрала систематска кршења људских права оних који траже заштиту."

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ДИРЉИВА ПРИЧА ВУКА БОЈОВИЋА: Стари Београђанин је ушао у канцеларију и дао ми најдрагоценији поклон - био сам ГАНУТ, то је НАЈВЕЋЕ ПРИЗНАЊЕ