ЧАВУШОГЛУ: Народу Авганистана потребна хуманитарна помоћ, Турска има одличне односе са Катаром

Novosti online

06. 12. 2021. у 15:40

МИНИСТАР спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да је народу Авганистана потребна хуманитарна помоћ.

ЧАВУШОГЛУ: Народу Авганистана потребна хуманитарна помоћ, Турска има одличне односе са Катаром

Фото: Танјуг АП

- Међународна заједница треба доставити хуманитарну помоћ авганистанском народу, без обзира на политичке мотиве. Солидарност коју показују Катар и Турска требају им бити пример у том смислу - рекао је Чавушоглу на конференцији за медије у Дохи, одржаној заједно са замеником премијера и министром спољних послова Катара Мохамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем.

Чавушоглу се налази у главном катарском граду уочи седмог састанка Високог стратешког већа Турске и Катара.

- Имамо одличне односе са Катаром - рекао је шеф турске дипломатије.

Подсетио је да су Турска и Катар у протеклом периоду продубили сарадњу у областима као што су одбрана, економија, образовање, култура и здравство.

- Такође се слажемо са пријатељским и братским Катаром и у вези са регионалним питањима. Врло добро познајемо и ситуацију у Авганистану. Катар то познаје боље од било кога другог. Одлично знамо настојања Катара да се постигну мир и споразум у Авганистану - нагласио је Чавушоглу.

Истичући катарско-турску сарадњу у Авганистану, Чавушоглу је казао да Црвени полумесец Турске и Црвени полумесец Катара активно на терену достављају помоћ авганистанском народу.

- С друге стране, разговарамо с Катаром о томе шта можемо учинити да аеродроми у Авганистану остану отворени, те да ли можемо заједно управљати аеродромима. Договарамо се међу собом о овом питању, заједно ћемо деловати. Наравно, ту је и авганистанска страна. О овим питањима треба добро поразговарати и с талибанима. Став талибана по овом питању такође треба бити јасан, тако да заједно са Катаром можемо дати допринос Авганистану у том погледу. Као што видите, наша сарадња са братским Катаром се наставља, од хуманитарне помоћи до економске ситуације и питања аеродрома - рекао је Чавушоглу.

(ТРТ)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)