ЗРНО ПЕСКА ЗАРИБАЛО МАШИНУ: Овације и нереди на првом митингу Ерика Земура

Горан Чворовић - Специјални дописник из Париза

06. 12. 2021. у 14:57

РЕЧИТ, познат као изврстан полемичар, обрушио се кандидат крајње деснице Ерик Земур на противнике на свом првом предизборном митингу, праћен френетичном подршком чак петнаест хиљада присталица из препуне сајамске хале "Вилпент" у којој се у недељу вијорило море француских застава.

ЗРНО ПЕСКА ЗАРИБАЛО МАШИНУ: Овације и нереди на првом митингу Ерика Земура

Ерик Земур / Фото АП

Било је то нешто сасвим ново на политичкој сцени. Устао је против миграције, мондијализације, бриселских технократа, родне теорије, исламизације, сиромаштва, тражио избацивање из школа ЛГБТ идеологије и да Француска напусти војну команду НАТО, праћен Марсељезом из грла публике. Навео је да је шездесетих "на сто датих имена једно било муслиманско, а да их данас има 22".

- О постојању француског народа се неће преговарати – рекао је и истакао да ће "правити разлику између Француза и оних који то нису", али и додао: Пружам руку муслиманима који хоће да буду наша браћа. Многи су то већ.

Поручио је дошљацима да је "асимилација најбољи поклон који Француска може да им да".

- Зашто ослободити Алжирце, Малијце или Турке од напора које су некада уложили Шпанци, Пољаци или Италијани? – упитао је и рекао да није расиста.

NEREDI

ISTOVREMENO, jedan napadač je pokušao da ga uhvati "kragnom" u prolazu, dok su članovi udruženja "SOS rasizmu" napravili provokaciju, posle čega ih je deo okupljenih napao. Poletele su stolice, došlo je do tuče, izbacili su ih napolje, a bilo je i raskrvavljenih glava. Nereda i uhapšenih bilo je i na ulicama Pazriza. Može samo da se zamisli kako će dalje teći kampanja

Додао је и да се очекивало да избори буду формалност, а Француска да настави мирно да излази из историје, "да Французи нестану са земље својих предака."

- Али, мало зрно песка је дошло да зариба машину – казао је и денунцирао "фарсу на политичкој сцени".

 Нарочито је био оштар према актуелном председнику.

- Личност Емануела Макрона нас не занима, јер је суштински незанимљива. Иза маске перфектне технократске интелигенције и брда вештачких идеја, иза контрадикторних слогана, нема ничега, нема никога. Макрон је испразнио од суштине нашу економију, идентитет, културу, слободу, енергију, наде, постојање. Све је испразно, зато што је и сам једна велика празнина. Оставићемо у његовој витрини тог пластичног манекена, ту маску без лица, оставићемо тог адолесцента да се довека тражи. Кад тај фантом напусти Јелисеј, кад левица изгуби своју последњу марионету, заменићемо га Француском. Заменићемо малог Макрона великом нацијом, празнину идентитетом, неспособност узвишеношћу, безначајност историјом – рекао је између осталог.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)