ЈАПАНСКИ ТЕНКОВИ НА СЕВЕРНОМ ОСТРВУ: Велике војне вежбе на Хокаиду, Токио јача армију

Танјуг

06. 12. 2021. у 07:48

ДЕСЕТИНЕ тенкова и стотине војника учествовали су на војним вежбама на северном јапанском острву Хокаидо.

ЈАПАНСКИ ТЕНКОВИ НА СЕВЕРНОМ ОСТРВУ: Велике војне вежбе на Хокаиду, Токио јача армију

Фото: Профимедиа

На острву које је морем одвојено од Русије Јапан је медијима представио војне вежбе снага самоодбране, које ће трајати девет дана и укључиваће око 1.300 војника копнених самоодбрамбених снага, преноси агенција АП.

Док су стотине војника клицале како је прописано и махале заставама својих јединица, редови тенкова су пуцали на циљеве који су представљали непријатељске пројектиле или оклопна возила.

Јапан се у последње време фокусирао на своје одбрамбене способности и пажљиво избегава да користи реч "војска" за своје трупе, али су јапански званичници све више почели да врше притисак на грађане да подрже повећану потрошњу на одбрану, у склопу настојања да одбране своје територијалне и војне интересе од Кине, Северне Кореје и Русије, наводи АП.

Буџет од више десетина милијарди, који се сваке године улаже у војску, изградио је јапански арсенал од скоро 1.000 ратних авиона и десетине разарача и подморница.

Међутим, не слажу се сви са овим нагомилавањем оружја, због чега бројни критичари и суседи Јапана позивају Токио да учи из своје прошлости и да се одустане од војне експанзије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)