ВОЛФГАНГ ИШИНГЕР О ГАСОВОДУ: Касно је да се заустави "Северни ток 2"

Novosti online

05. 12. 2021. у 23:31

ШЕФ Минхенске конференције за безбедност, немачки дипломата Волфганг Ишингер сматра да је касно да се заустави гасовод „Северни ток 2“, иако пројекат остаје проблем за Украјину и предмет несугласица са САД.

ВОЛФГАНГ ИШИНГЕР О ГАСОВОДУ: Касно је да се заустави Северни ток 2

Фото РИА

-Северни ток 2“ остаје не само проблем у односима са Украјином и Европским парламентом, већ и трансатлантски проблем, изјавио је Ишингер листу Ханделсблатт, додавши да је „сада, вероватно, сувише касно (да се заустави гасовод).

Према речима дипломате, амерички конгрес не разуме, зашто Немачка не смањује своју зависност од руског гаса и, са тачке гледишта САД, „фактички субвенционише Русију“. Он је нагласио да Немачка не треба да буде зависна од америчке унутрашње политике, али треба видети да ли САД, као пре, добро разуме немачку политику.

Ишингер је додао да се потребе Немачке за увозом гаса у средњорочној перспективи неће смањити, ако држава намерава да одустане од угља и нуклеарне енергетике до 2030. године.

Подсетимо, против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године.

rs.sputniknews.com

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)