РАСПЛАМСАВА СЕ СУКОБ ТУРАКА И КУРДА: Артиљеријска припрема за нову офанзиву Анкаре

Novosti online

05. 12. 2021. у 21:09

ТУРСКЕ снаге су 4. децембра обновиле своје артиљеријске ударе на положаје Сиријских демократских снага (СДФ) предвођених Курдима у северној Раки на североистоку Сирије.

РАСПЛАМСАВА СЕ СУКОБ ТУРАКА И КУРДА: Артиљеријска припрема за нову офанзиву Анкаре

Фото: Принтсцреен

Према новинској агенцији "Хавар", гранатаиран је град Ајн Иса, његов избеглички камп, оближње село Саида и неколико положаја који се налазе дуж стратешког аутопута М4. Главна болница Ајн Исе и цивилни камион паркиран у близини оштец́ени су током гранатирања. Међутим, нису пријављени никакви људски губици.

Као одговор на гранатирање, СДФ је гађао два турска положаја, један северно од Ајн Исе и други северно од Саиде. Дан раније, турске снаге су извеле сличне артиљеријске ударе на положаје СДФ-а на северу Раке. Милитанти које подржава Турска такође су напали положаје групе у предграђу Саиде.

Фото: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Турске снаге очигледно покушавају да започну ескалацију у селима северне Раке, вероватно да би оправдале операцију против СДФ-а. Последњих неколико месеци турска војска и њени савезници милитанти припремали су се за покретање операције великих размера против те групе у северној и североисточној Сирији, према бројним извештајима.

(СрбијаДанас)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)