АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Руски „Циркон“ – претња за морнарицу НАТО-а

Новости онлајн

05. 12. 2021. у 15:29

ВЕТЕРАН НАТО-а Ставрос Атламазоглу описао је у чланку за портал „1945“ како Москва може да заустави инвазију Алијансе из два правца: на Криму и Балтичком мору.

АМЕРИЧКИ ПОРТАЛ: Руски „Циркон“ – претња за морнарицу НАТО-а

Фото АП

Према његовим речима, захваљујући хиперсоничним противбродским ракетама „Циркон“ и системима за противваздушну одбрану С-300 и С-400 руска војска ће створити својеврсни штит на јужном и северном крилу, који се на Западу назива зоном забране приступа (Anti-Access/Area Denial – A2/AD).

Аутор подсећа да најновије противбродске ракете могу да достигну брзину од девет маха и да гађају циљеве у радијусу од хиљаде километара, што значи да крстареће ракете овог типа не могу да се зауставе.

- ‘Циркони’ могу постати озбиљна препрека за морнарице земаља НАТО-а - истакао је колумниста.

Аналитичар је нагласио да они представљају универзално оружје, јер се може применити и на бојишту и у својству стратешког наоружања. Осим тога, могу да се лансирају и на мору и са копна.

Ово оружје ће омогућити потапање бродова и обарање авиона НАТО-а који се приближавају Криму и Балтику. Осим тога, оно ће обезбедити релативно повољне услове за копнене операције руске војске, закључио је аутор.

(Спутњик)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)